Hakkari’de bir araya gelen kadınlar, Ramazan Ayı ve Bayramı için tandırda ekmek pişirerek bir dayanışma örneği sergiliyor. Her ev için 100'den fazla Hakkarili kadınlar Ramazan ayının gelmesi ile birlikte; iftarda, sahurda ve bayramda yemek için imece usulü ekmek pişiriyor. Kadınlar, her gün bir evde toplanarak o evin ekmeğini pişiriyor. Pişirilen ekmekler bir ay boyunca yeniliyor.
Kadınlar, imece usulü ile ekmek pişirme geleneğini yüz yıllardır devam ettiriyor. Hakkarili kadınlarda bu geleneği bir araya gelerek yaşatmaya çalışıyor. Pişirilecek hamur bir gün önceden yapılıyor. Mayalanan hamurla birlikte, sabahın ilk ışıklarıyla kadınlar tandır başında bir araya geliyor. Burada görev dağılımı yapılıyor. Kadınlardan kimisi ateşle, kimisi hamurla kimisi ise ekmeği pişirmeye çalışıyor.
‘Geleneği sürdürüyoruz’ Her yıl Ramazan ayı için ekmek pişirdiklerini belirten Leyla Çiftçi, bu geleneğin yüzyıllar boyunca devam ettiğini söyledi. Hakkarili kadınların dayanışma ile tandırda ekmek pişirdiklerini ifade Çiftçi, “Ramazan ayı boyunca iftarda ve sahurda bu ekmekleri tüketiyoruz. Pişirdiğimiz bu ekmekleri kurutarak veya derin dondurucularda koyarak bozulmasını engelliyoruz. Böylece bir ay boyunca bu ekmekleri tüketiyoruz. Her ev için yüzden fazla lavaş ve çörek ekmeği pişiyoruz. Biz annelerimizden böyle öğrendik, şimdi de çocuklarımıza aynı yöntemi öğretiyoruz “ dedi.
‘Dayanışmanın örneği’ Emine Demir adlı kadın ise, ekmek pişirmede dayanışmanın önemine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Ekmek pişirmek için komşular bir araya geliyor. Burada her kadının bir görevi var. Herkes üzerine düşeni yaparak ekmek pişiriyor. Her gün bir eve ekmek pişiyoruz. Böylece hem ekmek pişiriyoruz hem komşuluk ilişkileri devam ettiriyoruz. Bu yardımlaşma sayesinde fazla yorulmadan bir ayın ekmeğini pişiriyoruz. Ramazan bayramında da pişirdiğimiz ekmeği tüketiyoruz. Bu gelenek, dayanışmanın en güzel örneğidir.”
Hamdiye Çiftçi ÖKSÜZ