İstinaf Mahkemesi, Hakkari'de 2009 yılında 14 yaşındaki Seyfullah Turan’ı uzun namlulu silah dipçiğiyle ağır yaralayan özel harekat polisi Bahadır Turan’a 'nitelikli yaralama' suçundan verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasına yapılan itirazı reddetti.
Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, avukatların “işkence suçu ve öldürmeye teşebbüsten” hüküm kurulması için yapılan başvuruyu reddederek, yerel mahkemenin verdiği kararda "vicdani kanının oluştuğunu" iddia etti.
MAHKEME, KARARI HUKUKA UYGUN BULDU
İstinaf mahkemesi, yargılama sürecindeki usule veya esasa ilişkin işlemlerin hukuka uygun olarak yapıldığını iddia ederek, "Hükme esas alınan tüm delillerin hukuka uygun olarak elde edildiğinin belirlendiği, delil ve işlemlerde herhangi bir eksik husus bırakılmadığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların toplanan tüm delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, vicdanî kanının dosyadaki deliller ve bilgilerle uyumlu olarak fiilin sanık tarafından işlendiğinin kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı, fiile uyan suç tipi ile yaptırımların, cezayı azaltıcı ve artırıcı nedenlerin kanuni bağlamda hak ve nısfetle belirlenip doğru biçimde uygulandığı, kurulan hükümde bir hukuka aykırılık bulunmadığı görülmüştür” diye kaydetti.
TUTUKLAMA TALEBİNE RET
Sanık polisin 'işkence suçu ve öldürmeye teşebbüsten' yargılanması ve tutuklanması taleplerini de 'yerinde' görmeyen mahkeme kararında "Bu itibarla incelenen hükme yönelik sanık müdafinin eksik incelemeye ve araştırmaya, meşru müdafaa ve zorunluluk hallerinin tartışılmaması, azami hadden haksız tahrik uygulanmamasına; katılanlar vekilinin kararın usul ve yasaya aykırı olduğuna, sanığın tutuklanmasına, reddi hakim talebinin kabul edilmemesine, takdiri indirim koşullarının oluşmadığı yönündeki istinaf nedenleri yerinde görülmediğinden oy çokluğu ile başvurunun reddine karar verilmiştir” denildi.
Avukatların söz konusu karar üzerine Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulunacağı öğrenildi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Hakkari'de, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılmasına karşı 23 Nisan 2009 tarihinde yapılan protesto eylemleri sırasında Bahadır Turan adlı özel harekat polisi, 14 yaşındaki Seyfullah Turan’ı kafasına silah dipçiğiyle vurarak, ağır yaraladı. Turan, günlerce yoğun bakımda kalırken, Polis Bahadır Turan hakkında "kasten öldürmeye teşebbüs ve işkence" suçundan dava açıldı. "Güvenlik" gerekçisiyle Isparta 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dosyada, sanık polise, "Polisin meşru müdafaa halinde ve psikolojisinin bozuk olduğu, zor kullanma yetkisini kullandığı" gerekçesiyle 6 ay 7 gün hapis cezası verildi. Bu ceza iki yılın altında olduğu gerekçesiyle para cezasına çevrildi.
Seyfullah Turan’ın avukatları, kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Yaklaşık 3 yıl sonra başvuruyu karara bağlayan AYM, 9 Kasım 2017 tarihli kararında, Seyfullah Turan’ın "işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğine" ilişkin başvurusunu kabul edilemez buldu. Turan’ın "yaşam hakkının ihlal edildiğine" ilişkin başvurusunu kabul eden AYM, yeniden yargılama kararı verdi.
AYM’nin dosya ile ilgili duruşmanın yakın bir kentte görülmesine karar vermesinin ardından duruşma Elazığ’a taşındı. Sanık polis Turan’a bu kez 5 yıl hapis cezası verildi. Bunun üzerine Seyfullah Turan’ın avukatları Murat Timur ve Münip Ermiş, bu kez sanık polisin “öldürmeye teşebbüs” suçundan cezalandırılması talebiyle İstinaf Mahkemesi’ne başvurdu. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, cezayı az bularak yerel mahkemeye gönderdi. Yeniden yapılan yargılamada Elazığ 3. Ağır Ceza Mahkemesi, polis Bahadır’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. (MA)