Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Hakkari Milletvekili Avukat Onur Düşünmez, Hakkari ve ilçelerindeki hastanelerde doktor, hemşire, ambulans sayısı ile tıbbi cihaz yetersizliği gibi sorunları Meclis’in gündemine taşıdı.

Düşünmez, Anayasası’nın 56. maddesine atıfta bulunduğu önergesinin gerekçesinde devletin herkese eşit şekilde sağlık hizmeti vermesi gerektiğine dikkat çekti.

Yeşil Sol Hakkari Milletvekili Düşünmez, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemi şu soruları yöneltti

* Hakkari ve ilçelerinde bulunan toplam Uzman doktor ve pratisyen doktor sayısı kaçtır? Bu doktorların ilçelere göre dağılımları nasıldır?


* Hakkari ve ilçelerinde bulunan hemşire ve sağlık personeli sayısı kaçtır? Bu sağlık personellerinin ilçelere göre dağılımları nasıldır?

* Hakkari ve ilçelerinde bulunan ambulans sayısı kaçtır? Bu ambulansların ilçelere dağılımları nasıldır?

* 2018-2023 yıllarında Hakkari ili merkez ve ilçelerinde bulunan, Bakanlığınıza bağlı hastanelere veya diğer sağlık kurumlarına başvurduğu halde yeterli hizmet verilemediği, ilgili doktor veya yer bulunamadığı, daha donanımlı bir sağlık kurumunda tedavi olması gerektiği vb. nedenlerle diğer illere sevki yapılan hasta sayılarının yıllara göre dağılımı nasıl olmuştur?


* Anılan yıllarda Hakkari ilinde verilen sağlık hizmetlerinin yokluğu ya da eksikliği nedeniyle başka illere gönderilen yurttaşlarımızdan kaçı sevk sırasında yolda, tedavi gördükleri hastanede veya sağlık kuruluşlarında hayatlarını kaybetmişlerdir?

* Hakkari ilinde sağlık alanında mevcut yetersizliklerden dolayı hastaların yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için Bakanlığınız tarafından nasıl bir çalışma yürütülmesi planlanmaktadır?

Hakkari İHD ve Kayıp Yakınları Daryoş Akgöl için adalet talebinde bulundu Hakkari İHD ve Kayıp Yakınları Daryoş Akgöl için adalet talebinde bulundu

* Yaşanan ekonomik kriz sağlık hakkını da olumsuz etkilemektedir. Hastanelerde ilaç ve medikal malzeme sıkıntısının baş gösterdiği, bu nedenle çoğu ameliyatların yapılamadığı, bazı malzemelerdeki fiyat artışlarının hastaların daha fazla katkı payı ödemesine yol açtığı kamuoyuna yansıyan bilgiler arasındadır. Hakkari il ve ilçelerindeki sağlık kurumlarında yaşanan tıbbi cihaz ve ilaç temini, dışarıdan alınan her türlü malzemenin temininde hangi imkansızlıklar yaşanmaktadır? Bu imkansızlıkların giderilmesine ilişkin Bakanlığınız tarafından ne tür çözümler üretilmektedir?


* Hakkari’nin Şemdinli ve Derecik ilçesindeki hastalar MR filmi çekmek için aylarca sıra bekleyerek, kilometrelerce yol katedip Yüksekova'ya ya da Hakkari merkeze gitmek zorunda kalmaktadırlar. Yurttaşlar yaşanan mağduriyeti gündeme getirmek için imza kampanyası da başlatmışlardır. Söz konusu mağduriyetin giderilmesi için Şemdinli Devlet Hastanesine MR cihazının kurulması yönünde Bakanlığınız tarafından yapılan bir çalışma var mıdır?