Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde yaşayanlar, havaların soğumasıyla birlikte en önemli geçim kaynakları olan hayvanları için kış hazırlıklarına başladı.

Bir yandan kış için odunlar toplayan Beytüşşebaplılar, diğer yandan kışın beslenmeleri için hayvanları için ot toplamaya başladı. Ahırda beslenecek hayvanlar için biçilen otlar kurutulduktan sonra ya at sırtında ya da araçlarla ilçeye taşınıyor.

'HER YIL KIŞ GELMEDEN BU HAZIRLIĞIMIZI YAPIYORUZ'

Aşiret Düğününde Takı Yarışması: Geline 3 Kilogram Altın, Damada 4 Milyon TL! Aşiret Düğününde Takı Yarışması: Geline 3 Kilogram Altın, Damada 4 Milyon TL!

Beytüşşebap yaylasında ot toplayan Serhat Güray, her işin olduğu gibi ot toplamanın da zahmetli bir iş olduğunu söyledi. Güray, her yıl kış gelmeden önce hazırlık yaptıklarına işaret ederek, "Hayvanlarımızı kışın belemek için ot topluyoruz. Artık kış geldi, bu nedenle biz de kışa hazırlanıyoruz. Bir yandan kışın yakmak için odun ve çalı çırpı toplarken bir yandan da hayvanları beslemek için ot topluyoruz. Her yıl kış gelmeden bu hazırlığımızı yapıyoruz. Burası ekime çok elverişli olmadığı için hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Büyük baş hayvan beslemiyoruz. Koyun ve keçilerim var, onlarla geçimi sağlıyorum" dedi.

'İNSANLAR GEÇİMİNİ SAĞLAYAMIYOR'

Besi yemlerinin pahalı olmasından kaynaklı insanların eskisi gibi geçinmekte zorluk çektiğini söyleyen Güray, "Çok zahmetli bir iş. Eskisi gibi de değil. Eskiden masraflar bu kadar fazla değildi. İnsanlar daha rahat geçiniyordu. Şimdi geçim de zorlaştı. Artık eskisi gibi insanlar geçimini sağlayamıyor. İnsanlar eskisi gibi artık ot da toplamıyor. Her şeyi satın alıyorlar. Her şey pahalı olduğu için geçim de olmuyor. Şuanda herkes Elke'de kış hazırlıklarına başlamış durumda. Bir yandan ot toplama diğer yandan odun toplama. Burada yaşam ve geçim bu şekilde" diye konuştu. (MA)

Kaynak: Artı Gerçek