Cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekmek için Kadıköy'de bir araya gelen HDP İstanbul İl Örgütü, polis engeliyle karşılaştı. Kadıköy'deki ilçe binasını ablukaya alan polis, bina önünde oturma eylemi yapanları da gözaltına aldı.
İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sonlandırılması ve artan hak ihlallerini protesto etmek amacıyla cezaevlerinde 27 Kasım’da süresiz dönüşümlü açlık grevi eylemi başlatıldı. 11’inci grubun devraldığı eylem, bugün 56. gününde devam ediyor.
HDP İstanbul İl Örgütü, Kadıköy Halitağa Caddesi üzerindeki ilçe binasında tecrite ve açlık grevlerine dikkat çekmek için bir araya geldi. Basın açıklamasının yapılacağı alan polis ablukası altına alındı.
HABERİ TAKİP ETMEK İSTEYEN BASINA ENGELLEME
Polis, açıklamayı takip etmek için alana gelen basın mensuplarına da engel olmaya çalıştı. Alana giriş çıkışlarda Genel Bilgi Taraması (GBT) kontrolü yapan polis, haberi takip eden gazetecilerin 'Uluslararası Basın Kartı'nı tanımadı. "Gazeteci değilsin" dediği basın mensubunu da alandan çıkarttı.
OTURMA EYLEMİ YAPANLARA GÖZALTI
Basın açıklamasını engellemeye çalışan polis, HDP ilçe binasından giriş ve çıkışlara izin vermedi. İlçe binası önünde oturma eylemi yapanlar gözaltına alındı.
Kitle, polis müdahalesine “Özgürlük mahkumları” şarkısı ve “Direne direne kazacağız” sloganlarıyla karşılık verdi.
2012, 2016 VE 2018 YILLARINDA DA EYLEM YAPILDI
Eylemler, 2012, 2016 ve 2018 yıllarında da yapıldı. 2012'de 68 gün süren açlık grevi eylemleri sonucunda 3 Ocak 2013'te Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata, İmralı Adası'na giderek Öcalan'la görüştü. Bu ilk görüşmeden sonra Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve devlet heyeti, 5 Nisan 2015 tarihine kadar "çözüm süreci" adı altında İmralı'ya giderek Öcalan'la görüşmeler yaptı.
Diyalog sürecinin sona ermesinin ardından 2016 yılında da 50 Kürt siyasetçi, “Öcalan ile görüşme” talebiyle 5 Eylül 2016’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Örgütü binasında açlık grevi eylemi başlattı. Eylem sonucunda kardeşi Mehmet Öcalan, 11 Eylül 2016’da İmralı Adası’na giderek ağabeyiyle görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonucunda 50 Kürt siyasetçi 8’inci gününde eylemlerini sonlandırdı.
En uzun süren açlık grevi eylemlerinden biri 2018 yılında başlatıldı. 8 Kasım 2018’de, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven, tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlattı. Güven’in ardından cezaevlerinde 16 Aralık’ta ve 1 Mart itibariyle tüm cezaevlerine yayılan eyleme, yurtdışından da destek verildi. HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da partilerinin Diyarbakır İl Örgütü binasında 3 Mart 2019’da açlık grevi eylemine dahil oldu. Leyla Güven öncülüğünde başlatılan ve 200 gün süren eylemler sonucunda Öcalan'ın avukatları, 8 yıl aradan sonra 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde müvekkilleriyle görüşme sağladı. Öcalan'ın çağrısı üzerine 26 Mayıs'ta açlık grevi ve ölüm orucu sona erdi.