SİYASET

HDP heyeti Saadet Partisi ile görüştü: Bir çözüm süreci yok

Ziyaretin ardından yapılan açıklamada, Türkiye'nin temel meseleleri üzerine diyalog yürütülmesinin önemli olduğuna vurgu yapıldı.

Abone Ol

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile görüştü.

HDP'nin muhalefet turları Saadet Partisi ile başladı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Parti Sözcüsü Ebru Günay, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan’dan oluşan heyet, Saadet Partisi'ne ziyaret gerçekleştirdi. HDP heyetini Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile parti yöneticileri tarafından karşıladı.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından çıkışta heyet adına açıklama yapan Buldan, bugün başlattıkları 'Demokrasi Programı' çerçevesinde siyasi partilerle görüşmelerine başladıklarını belirtti. CHP, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile görüşeceklerini söyleyen Buldan, İYİ Parti'den de randevu isteyeceklerini kaydetti.

HDP: DİYALOG ZEMİNLERİ TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİDİR

Buldan, Karamollaoğlu ile Türkiye’nin temel meselelerini konuştuklarını belirterek şöyle devam etti:

"Türkiye’de yaşanan ekonomik sorunlar başta olmak üzere hukuk alanında yaşanan sorun ve ve sıkıntılar, haksız tutuklamalar, Demirtaş kararı, bunun yanında Türkiye’nin yoksulluk meselesi, aş meselesi, iş meselesi, sefalet meselesi; Türkiye’nin temel meseleleri bu meseleler. Biz Saadet Partisiyle bu konuları istişare ettik. Siyasi partiler arasındaki görüşmeler, müzakereler ve diyalog zeminleri Türkiye’nin geleceği açısından önemlidir. Biz bugün bunu başlattık ve bu başlattığımız süreçle birlikte demokratikleşme alanında muhalefet partilerinin ortak bir zeminde buluşabilmelerinin önünü açmaya çalışıyoruz. Ümit ediyor ve diliyoruz ki demokratikleşme meselesinde ve Türkiye’nin yaşadığı bütün sorunlar konusunda muhalefet partileri bir yol kateder. Buraya geliş amacımız da budur."

Buldan, "Demirtaş ile ilgili Karamollaoğlu’nun tutumuna ilişkin neler gözlemlediniz?" sorusuna, "AİHM kararı, acilen uygulanması gereken bir karardır. Karamollaoğlu da bu yöndeki görüşlerini ifade etti ancak kendisine sorsanız daha sağlıklı olur. Biz bu konuyu gündeme getirdik" yanıtını verdi.

İTTİFAK VE ÇÖZÜM SÜRECİ YANITI

"Bu görüşmeler sonucu yeni bir çözüm sürecine başlıyoruz diyebilir miyiz?" sorusuna da yanıt veren Buldan, bir çözüm sürecinin söz konusu olmadığını kaydetti Buldan, "Türkiye’nin demokratikleşmesi ve yaşanan sorunları konuşuyoruz. Bir çözüm süreci yok. Bunun başlamasına dair bir işaret de yok ortada" dedi.

Buldan, "Muhalefet partileri ile belirli konularda ittifak arayışı mı var?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Demokrasi ittifakı arayışı var. Hukuk ve demokrasi alanındaki haksız uygulamaları, ekonomik kriz meselesini, tüm bunları Demokrasi İttifakı çerçevesinde konuşuyoruz. Başka bir ittifak söz konusu değil."

SAADET: BÜTÜN SİYASİ PARTİLERLE MÜZAKERE ETMEYİ ÖNEMSİYORUZ

Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın ise görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Partimize yapılan ziyarette ülkemizin ve insanımızın çözüm bekleyen sorunları karşılıklı olarak konuşulmuştur. Yapılan ziyaretin uzlaşı ve hoşgörü iklimine katkıda bulunmasını temenni ediyoruz" dedi.

Parti Sözcüsü Aydın tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Milletimiz, son zamanlarda toplumsal kamlplaşma ve kutuplaşmanın sona erdirilmesine dair çaba ve adımlardan memnuniyet duymaktadır. Saadet Partisi, milletin bu beklentisi kapsamında milletimizin ve ülkemizin sorunlarını ortak yaşama iradesi doğrultusunda bütün siyasi partilerle kouşmayı ve müzakere etmeyi önemsemektedir."