Seçim barajını yüzde 7’ye düşüren teklifin, daha çok MHP’ye yarayacağını belirten Tiryaki, HDP’nin 2015 yılından bu yana seçimlere tek başına girdiğini ve yüzde 12-13 civarında oy alarak parlamentoya girdiğini hatırlattı. Teklifin küçük partilerin oylarının meclise yansımasını engellemeye yönelik olduğunu söyleyen Tiryaki, sandık kurulu görevlilerine ilişkin maddelerin de iktidara yarayacağını ileri sürdü.
Halk TV’den İpek Özbey’e konuşan Tiryaki, yargı bağımsızlığını ve yargıçların güvencesini ortadan kaldıracak bu teklife tümüyle karşı olduklarını belirtti.
Özbey'in "HDP'nin YSK Temsilcisi Tiryaki: Hâkimleri korkutup, engelleyebilirler" başlıklı yazısından bir bölüm şöyle:
Seçim barajını yüzde 7'ye düşüren teklif en çok AKP’ye yarıyorken muhalefeti yeni bir strateji belirleme zorunda bıraktı. Örneğin HDP nasıl etkilenecek? Partinin YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki'den öğrenmeye çalıştım. Tiryaki, düzenlemenin daha çok MHP için getirilmiş olabileceğini söylüyor:
"HDP’nin etkileneceğini söylemek kolay değil. Seçim barajını yüzde 7’ye düşürüyorlar. HDP 2012’de kuruldu. 2015’den itibaren katıldığı bütün seçimlerde yüzde 12-13 civarında oy alarak parlamentoya girdi. İkincisiyse; getirilen düzenleme ittifaklar içerisindeki siyasi partilerin aldıkları toplam oy üzerinde milletvekili dağılımı yapılıyordu. Şimdi toplam oy üzerinden değil, her bir siyasi partinin aldığı oy üzerinden milletvekili sayısının hesaplanacağı gözüküyor. HDP zaten herhangi bir ittifakla seçime girmedi. Tek başına seçime girdi; dolayısıyla bu değişiklik HDP’yi etkilemeyecektir, ama bunların başka amaçları var..."
MHP İÇİN YAPILMIŞ
Tiryaki'nin "Peki o amaç ne?" sorusuna yanıtı şöyle: "Daha çok MHP’nin yüzde 7’lerde oy alacağı gözüktüğü için olur da tek başına seçime girerse baraj altında kalmaması ya da ittifakla seçime girerse psikolojik olarak seçim barajını aşıyor diye gözükmesi için yaptıkları bir düzenleme gibi... İkinci düzenlemenin de daha çok Gelecek ve DEVA Partisi’nin Millet İttifakı içinde kalmaması ve kendi adlarıyla seçime girmeleri durumunda bölgeden milletvekili çıkaracak kadar oy alamazlarsa o oyun diğer partilere yansımasının önüne geçmek için getirildiği anlaşılıyor."
SİYASİ PARTİLERİN İÇİŞLERİNE MÜDAHALE
Mehmet Rüştü Tiryaki'ye göre bu düzenleme siyasi partilerin seçime girmelerini kolaylaştırmıyor, bilakis güçleştiriyor: "İki kez üst üste kongresini yapmamış olmak, onun seçime girme yeterliliğini engelleyecek bir durum olarak ileri sürülmesi makul değil. Zaten bunun yaptırımları var. Yapmamaları durumunda siyasi partilere ceza kesiliyor. Ayrıca siyasi partiler dinamik örgütlerdir. Siyasi parti il, ilçe örgütlerini görevden alma onların yerine yeni yönetimler atama yetkisine sahip. Fakat kongre yapmadığı için cezalandırma getirme, seçime girmesini engelleme gibi bir düzenleme doğrudan siyasi partilerin iç işlerine müdahale gibi gözüküyor."
SEÇİMLERİ KUŞKUYA DÜŞÜRÜR
Teklife baştan sona karşı olduklarını belirten Tiryaki, "Yargıçların bağımsızlığı ve yargıç güvencesinin ortadan kaldırılması her siyasi partiyi etkileyecek" görüşünde. "Hakimleri tehditle, korkutarak kuraya girmeyeceksin diyerek engelleyebilirler" diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu her siyasi parti gibi HDP’yi de etkileyecektir, çünkü biz herkes için eşit koşullarda seçim yapılmasını isteyen bir siyasi partiyiz. Bir başka unsur sandık kurulunda görev alacak kişiler. Siyasi partiler kendi üyelerini sandık kurullarından görevlendirmiyorlar ki. Herkesi görevlendiriyorlar. Bir siyasi parti üyesi olmasa bile sandığın güvenliği açısından iş yapabilecek herkese görev verirler. Şimdi bu yasa değişikliği hangi anlama gelir? Başka siyasi partiye üyeyse ancak onun onayına bağlı. Zaten bir siyasi parti onayını almadan onu sandık görevlisi olarak görevlendirmez ki."