Hakkari Haber

HDP'li Dede Engellilerin ağız diş sağlığı sorununu meclise taşıdı

Halkların Demokratik Partisi Hakkari Milletvekili Sait Dede engelli bireylerin ağız ve diş sağlığı sorununu meclis gündemine taşıdı.

Abone Ol

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Ağız-diş hastalıkları bakımından yüksek risk gurubunda bulunan engelli bireylerin sorunlarına ilişkin soru önergesi verdi.

Önergesinde Türkiye’deki nüfusun yaklaşık %12’sini oluşturan milyonlarca engelli yurttaşın birçok alanda olduğu gibi sağlık hizmetine erişimde ciddi sorunlar yaşadığını belirten Dede bu sorunlardan birinin de ağız-diş sağlığı hizmetlerinde yaşanan sorunlar olduğuna dikkat çekti.

Ağız ve diş sağlığı sorunları yaşayan engelli bireylerin tedavi aşamasında aylarca beklemek zorunda bırakıldığını savunan Dede, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemi ile şu soruları yöneltti.



* 31592 sayılı ve 8/09/2021 tarihli Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında “özel sağlık hizmeti sunucuları ile Kurumla sözleşmesi olmayan resmi sağlık hizmeti sunucularındaki diş ünitelerinde” %40 ve üzerinde engelli kişilerin hangi tedavi ve malzeme giderleri karşılanmaktadır?

* Engelli bireylerin özel sağlık kurumlarında yapılan diş tedavilerin ödenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 29/03/2010 tarih ve 2010/41 sayılı genelgesinde belirtilen “...tedavilerinin sağlanamaması nedeniyle sevk edilmiş olmaları şarttır” ifadesindeki “tedavilerinin sağlanamamasından kastedilen hangi durumlardır? Bunun tespit ve onayını kimler yapmaktadır?
* Engelli bireylerin tedavilerinin sağlık kurumunda yaşanan yoğunluk ve/veya yetersizliklerden kaynaklı gecikmesi insan sağlığı sorununun “ertelenemez ve ikame edilemez” olduğu hususu göz önüne alındığında özel bir sağlık merkezine sevk edilmesini gerektirmez mi?

* Özel sağlık merkezlerine sevk etmek yerine hastaların uzun süre beklemek durumunda bırakılmalarının sebepleri nelerdir?

* Hastaların özel sağlık merkezlerine sevk edilmeleri ile ilgili herhangi bir kısıtlama var mıdır? Varsa kaldırılmasına yönelik bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

* Engelli bireylerin ağız ve diş hastalıkları tedavilerinin kolaylaştırılması için bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

* 2021-2022 yılları içerisinde kaç engelli bireyin özel sağlık hizmeti veren merkezlere sevki yapılmıştır?

* Sağlık Bakanlığı’nın 2022/3 sayılı genelgesine göre sağlık merkezlerinde bir yıl içerisinde engelli hastalar için ağız ve diş sağlığı hizmet birimlerinin oluşturulması öngörülüyor. 20 yıllık iktidar gerçeği göz önünde bulundurulduğunda böyle bir hizmet birimin açılmasının bu kadar geciktirilmesinin sebepleri nelerdir? Poliklinik, ünite ve diş tedavi merkezleri olarak öngörülen bu hizmet birimlerinin sayısı ve kapasitesi ne kadardır?