Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede, TBMM Genel Kurulunda Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozukluklarının Yaygınlığının Tespiti ile İlgili Bireylerin ve Ailelerin Sorunlarının Çözümü İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu üzerine yapılan görüşmede partisi adına söz aldı.

Hakkarili gençler Polis işkencesini anlattılar Hakkarili gençler Polis işkencesini anlattılar

Komisyonun, kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini anımsatan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede," Gerekli düzenlemelerin en kısa sürede yapılmasını umduklarını söyledi.

Yaşanan eksikliklerin, mağduriyetlerin ve toplumca yarattığımız engellerin ortadan kaldırılması noktasında gerekli yasal düzenlemeler bir an önce yapılması gerektiğini ifade eden Dede," Her yaştan otizmli, Down sendromlu ve diğer gelişim zorlukları olan yurttaşların insan haklarına uygun, kaliteli bir yaşam sürmesi, toplum içinde yerini alması, başta sağlık, eğitim, istihdam ve bakımı olmak üzere tüm hayat şartlarının, dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi iyileştirilmesi için gerekli tedbirler en kısa sürede alınmalıdır.

Kanunun yokluğu demek, devlete, topluma hukuki sorumluluk yüklememek demektir. Bu noktada, derhal yasal düzenlemelere gidilerek hukuksal güvence sağlanmalı, gerek özel gereksinimli birey gerekse de ailesi açısından doğumdan başlayarak bir yaşam boyu destek sistemi kurulmalıdır” dedi.

Hakkari’de çocuk psikyatristi olmadığı için 2020 yılında çocuklara öğrenme raporu veya zihinsel bir rapor verilmediğini anımsatan Dede,“ Benzer bir durumun Türkiye’nin bir çok yerinde yaşandığını söyleyebilirim. Artvin’in, Hakkari’nin, Batmanın veya Yozgat’ın köyündeki bir vatandaşın ilgili sonuçlara ulaşması diğer illere göre farklılık gösterebiliri. Tüm kurum ve kuruluşlara eşit yapıda sorumluluk düşmektedir. Bu yüzden de özel bireylere yaklaşım mutlaka multi disiplinel ve ortaklaşa olması gerekmektedir” diye konuştu.