25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Colemêrg'de Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İl binası önünde basın açıklaması düzenlendi.

Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Taşımalı Eğitim Sorunlarını Meclise Taşıdı Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Taşımalı Eğitim Sorunlarını Meclise Taşıdı

Açıklamaya HEDEP Milletvekili Öznur Bartın, Tevgera Jinen Azad (TJA) kadınlar, Colemêrg Barış Anneleri Meclisi Üyeleri ve çok sayıda kişi katılım sağladı.

Açıklamada kadınlar Kürtçe ve Türkçe yazılı, "Jı Tecawız û Havıldarbûna Zarokan Re Na", "Hayatlarımızdan da mücadelemizden de Vazgeçmiyoruz", "Güneşimizi Karartamazsınız" , "Qetlîama Jinan qirqirina civakê ye", "Zımanê me Rûmete me ye", "Erkek vuruyor Devlet koruyor", "Jı Jınên Gırtî Re Azadî", "Tecrîd Sûcê Mırovahıyê Ye" dövüzleri açıldı.

'Kadın dayanışmasını yükseltme sözünü yineliyoruz'

Açıklamayı kadınlar adına HDP İl eşbaşkanı Hümeyra Armut okudu. Kadınlar olarak alanlarda, sokaklarda, meydanlarda erkek-devlet şiddetine karşı direnişle mücadele ile karşıladıklarını belirten Hümeyra, " 'Jin Jîyan Azadî'ile özgürlük haykırışımızı yeniliyoruz.

Kadın özgürlük mücadelesinde dünyanın dört bir yanında yaşamını yitiren kadınları saygıyla özlemle anıyoruz.Yine ulus devletlerin savaş politikaları sonucunda, Afganistan’dan Rojhilat’a, Filistin’den Rojava’ya kadar gerçekleşen saldırılarda yaşamını yitiren kadınların, çocukların, halkların acısını yaşıyor,
paylaşıyor, kadın dayanışmasını yükseltme sözünü yineliyoruz" ifadelerini kullandı.

'Yargının kararlarını tanımıyoruz'

Kadına yönelik şiddet ve tacizin iktidarların politikalarıyla yaygınlaştığını dile getiren Hümeyra, " İktidar gerek söylem ve politikaları ile, gerekse de uygulama vepratikleri ile kadın düşmanı olduğunu bir çok defa ortaya koymuştur. Çocuklara karşı işlenen ırkçı, dinci ve cinsiyetçi suçlarda, cezasızlık politikasını esas alarak çıkarılan “af yasaları”, “haksız tahriki indirimleri ile kadın katilleri ödüllendirilmiştir, ödüllendirilmeye de devam edilmektedir.

Hakkâri’ de tecavüz edilip intihara sürüklenen 11 yaşındaki çocuğun katillerinin berat etmesi, bu korkunç toplum düşmanı ve cezasızlık politikasının sonucudur. Kadın ve toplum düşmanı yargının bu kararını tanımıyoruz" dedi.