Hollanda'da koalisyon hükümetini oluşturan dört siyasi parti, hükümetin Avrupa Birliği'ne (AB), Dağlık Karabağ, Libya ve Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye silah ambargosu koyması çağrısı yapmasına yönelik bir önerge hazırladı. Önerge, Hollanda Dışişleri Bakanlığı bütçesinin ele alındığı oturumda tartışıldı.
Koalisyon ortakları, Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok'tan, ambargo konusunda AB nezdinde diplomatik girişimlerde bulunmasını istedi. Türkiye'ye yönelik ambargo önerisi, hükümet ortakları Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokrat Parti (CDA) Demokratlar 66 Partisi (D66) ve Hıristiyan Birliği Partisi (CU) tarafından gündeme getirildi.
'TÜRKİYE'YE YÖNELİK CEZAİ BİR ÖNLEM'
BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Türkiye'nin Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ'da yaşanan savaş da dahil olmak üzere bölgesindeki birçok çatışmaya 'karıştığını' öne sürüldü. Talep edilen ambargonun Türkiye'ye yönelik 'cezai bir önlem' olduğu belirtildi.
Önergeye ilişkin olarak Hollanda Televizyonu'na (NOS) konuşan koalisyon ortağı partilerin temsilcilerine göre Türkiye, Libya ve Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle uluslararası hukuku ihlal ediyor.
'HAYDUR BİR DEVELETE DOĞRU SÜRÜKLÜYOR'
Hıristiyan Demokrat Parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkesinin 'haydut bir devlete doğru sürüklenmesine' izin verdiğini öne sürerek, "Bunu yapmak zorunda olmamız kötü ancak NATO müttefikimize silah ambargosu uygulanmasını istiyoruz. Masum sivilleri korumalıyız" açıklamasını yaptı. Ankara'nın, Suriye'deki cihatçıları Dağlık Karabağ'a gönderdiğini iddia edem Hıristiyan Birliği Partisi ise, Türkiye'nin 'defalarca çizgiyi aştığını' ifade etti. Türkiye ise tüm bu iddiaları reddediyor. (BBC Türkçe)