İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, 12 Eylül darbesinin 44. yıldönümünde özgürlük meydanında bulunan Zagros İş Merkezi'nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya KESK, DİSK ve Dem Parti’den temsilciler katıldı.

İHD Eş Başkanı Sibel Çapraz, konuşmasında, darbe anayasasının ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve toplantı haklarını sınırladığını vurguladı. Ayrıca, nefret saldırıları, ırkçılığın teşvik edilmesi, işkence ve kötü muamele gibi konuların yaygınlaştığını belirtti. Çapraz, 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nin Kürt meselesini şiddet ve güvenlik sorunu haline getirdiğini, bu politikaların sürdürüldüğünü ifade etti. Özellikle Cemil Kırbayır, Mahmut Kaya ve Hüseyin Morsümbül gibi isimlerin adalet arayışında somut ilerleme sağlanamadığını vurguladı.

Hakkari'de 70 Yaşındaki Kadının İntihar Ettiği İddiası Hakkari'de 70 Yaşındaki Kadının İntihar Ettiği İddiası

Ayrıca, 12 Eylül zihniyetinin yarattığı 90'lı yılların kâbusu ve Kenan Bilgin'in 1994'te kaybolması gibi olayların darbe süreciyle ilişkilendirilmediğini ekledi. Çapraz, Anayasa Mahkemesi'nin Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray buluşmalarının hukuka uygun olduğuna dair kararlarının uygulanmadığını belirtti.

Çapraz son olarak, hak ve özgürlüklerin evrensel ölçülerde genişletilmesi ve demokratik bir anayasanın yapılması çağrısında bulundu.