Bartın: Gopsi TOKİ konutlarının sorunlarını meclise taşıdı Bartın: Gopsi TOKİ konutlarının sorunlarını meclise taşıdı

COLEMÊRG'DE İNSAN HAKLARI EYLEMİ

Kayıp Yakınları ve Siyasi Temsilciler Bir Araya Geldi

Eyleme, kayıp yakınlarının yanı sıra DEM Parti Gever Belediye Eşbaşkanları Şadiye Kırmızıgül, DBP ve DEM Parti Gever İlçe Örgütü üyeleri katıldı. Eylemde, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” pankartıyla faili meçhul şekilde katledilen ve kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Eylemin 118’inci haftasında Gever’in Dara köyünde evinin önünde JİTEM üyeleri tarafından evi önünde katledilen Sabri Çardakçı'nın faillerinin yargılanması talep edildi.

Hasta Tutsakların Durumuna Dikkat Çekildi

İHD Colemêrg Şubesi Eşbaşkanı Sibel Çapraz hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek, Adalet Bakanlığı’na hasta tutsakların önündeki tedavi engelinin kaldırılması ve tahliyelerine dönük çağrıda bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararı

İHD Colemêrg Şube üyesi Ozan Akbaş, Çardakçı’nın katledilmesiyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi “etkin soruşturma yürütmeme” nedeniyle mahkum ettiğini belirtti. Hukukun üstünlüğünün esas alınmasını talep eden Akbaş, son kayıp bulunup failleri yargılanıncaya kadar seslerini yükseltmeye devam edeceklerini ifade etti.

"Yüksekova çetesi davasından bugüne kadar bir sonuç çıkmadı"

Çapraz'dan sonra, basın açıklamasını okuyan İHD Hakkari Şubesi üyesi Ozan Akbaş, 118. haftada 90'lı yıllarda Yüksekova'da öldürülen Sabri Çardakçı için bir araya geldiklerini belirterek, "90'lı yıllarda ortaya çıkan Yüksekova Çetesi 16 insanımızı katletti. 16 faili meçhul cinayet ile ilgili yargılanan ‘Yüksekova çetesi’ davasından bugüne kadar bir sonuç çıkmadı. Yüksekova Çetesi, itirafçı Kahraman Bilgiç'in vermiş olduğu ifadelerle deşifre oldu. Aralarında yüksek rütbeli kolluk kuvvetleri, köy korucuları, kanaat önderleri ve yerel yöneticilerin yer aldığı çetenin fidye için adam kaçırmak, faili meçhul cinayetler, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı yapmak gibi ağır suçlar işlediği ifade tutanaklarına geçti" dedi. Çok sayıda delil ve tanığa rağmen açılan davaların ya beraatla sonuçlandığını ya da sürüncemede kaldığını ifade eden Akbaş, "Haklarında 553 yıl 4 ay hapis cezası istenen sanıklar tek tek salıverildi. Yıllar süren yargılamalardan sonra sadece itirafçı Bilgiç'e 8 yıl ceza verildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, zaman aşımına uğramak üzere olan dava nedeniyle Türkiye'yi 103 bin Euro tazminat ödemeye mahkûm etti" dedi.