Yerel seçim için artık üç aydan az bir süre kalırken, AKP'nin İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun karşısına kimi çıkaracağı belli oldu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul adayının Murat Kurum olduğunu açıkladı.

Peki Murat Kurum kimdir, kaç yaşında, nereli? Halen AKP İstanbul Milletvekili olan Murat Kurum'un siyasi hayatı nasıl şekillendi?

AKP cenahında bir 'geri dönüş' ve 'hesaplaşma' olarak görülen İBB seçimleri kritik önemde. Hem AKP hem CHP için bir 'kırılma noktası' olarak tanımlanabilecek önceki yerel seçimden sonra, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler, İstanbul'daki iktidar savaşı için önemli bir kilometre taşı olacak.

CHP, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ismiyle yola devam derken; AKP'nin uzun süren aday belirleme tartışmalarından Murat Kurum öne çıktı.

14 Mayıs seçimlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanı koltuğunu Mehmet Özhaseki'yi devreden Kurum'un ismi bu hafta AKP kulislerinde öne çıkan isim oldu.

NEDEN MURAT KURUM?

Murat Kurum'un AKP'nin en önemli İstanbul sınavı için öne çıkan isim olmasının arkasında, AKP'nin yerel seçim vaatlerinden birisinin kentsel dönüşüm olması yatıyor. AKP, özellikle 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli depremler sonrası kentsel dönüşüm söylemini artırdı. Kamuoyunu bu yönde bir beklentiyle ısıtan AKP, İstanbul için de rotayı kentsel dönüşüme en yakın olabilecek isim olan Murat Kurum'a çevirdi.

Kurum, daha bakanlığını Özhaseki'ye devretmeden önce; seçimlerden yaklaşık iki hafta önce kendi dönemindeki TOKİ projelerinden bahsetmişti. Aynı açıklamasında, TOKİ'nin tarihinden başlayarak dönemindeki 'TOKİ' faaliyetlerine dikkat çekmişti.

DEM Parti Eşbaşkan adaylarından halka 'çözüm' sözü DEM Parti Eşbaşkan adaylarından halka 'çözüm' sözü

Kurum, seçimlerden hemen sonra; yeni kabine açıklanmadan hemen önce ise yeni imar projelerinden de bahsederek dikkat çekmişti. Her ne kadar seçimden sonra unutulsa da, deprem bölgesinde bir yıl içinde 319 bin konut inşa edeceklerini iddia etmişti.

AKP'nin yerel seçim vaatlerinin başında kentsel dönüşümün geldiği düşünüldüğünde Murat Kurum, TOKİ hatırlatmalarıyla öne çıkartılan bir isim oldu.

Öte yandan Erdoğan’ın, kamuoyu araştırmalarını ve seçim kampanyasını da dikkate alarak, tercihini Kurum’dan yana kullandığı belirtiliyor.

KURUM, TEMAYÜL YOKLAMASINDA DA ÖNE ÇIKMIŞTI

Kurum, AKP’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla, 18 Aralık’ta yapılan temayül yoklamasında da en çok tercih edilen beş isimden biri olmuştu.

Temayül yoklamasında öne çıkan ilk beş isim ise şöyle:

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu
Eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu
Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergun
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya

MURAT KURUM KİMDİR?

İnşaat Yüksek Mühendisi Murat Kurum, 1976 tarihinde Ankara’nın Çankaya ilçesinde memur bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Aslen Konya'lı olan Kurum, ilköğrenimini Ankara Seyranbağları İlkokulu’nda, ortaokul ve lise öğrenimini Mimar Kemal Lisesi’nde tamamladı. Ankara Mimar Kemal Lisesi'nin ardından 1999'da Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek Lisansını, Kentsel Dönüşüm alanında tamamladı.

2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesine Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atandı. Evli ve üç çocuk babası Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevinden ayrılmasından sonra TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili olarak çalışmalarına devam etmektedir.