İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde 28 Aralık 2024 ve 22 Ocak’ta PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşen Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İmralı Heyeti’nin ziyaretleri devam ediyor. İmralı Heyeti, çalışmaları kapsamında 15 Şubat’tan bu yana Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunuyor.
İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’in yanı sıra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Asrın Hukuk Bürosu’ndan Özgür Erol ve İbrahim Bilmez, DEM Parti Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüsü Berdan Öztürk, milletvekilleri Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Mehmet Kamaç da görüşmelerde yer alıyor.
Heyetin ilk ziyareti, dün KDP Başkanı Mesut Barzani oldu. Heyet, Abdullah Öcalan’ın selamını ve sürece dair mesajlarını Barzani ile paylaştı. Barzani Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada da Barzani’nin Türkiye’deki yeni sürecin ilerlemesine destek vermeye ve bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğu vurgulandı.
GÖRÜŞMEDE ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR
Mezopotamya Ajansı’nın (MA) görüşmenin detaylarına dair ulaştığı bilgilere göre; İmralı Heyeti ile Barzani arasında birçok başlık ele alındı. Görüşmenin başlıca gündemi PKK Lideri Öcalan’ın mesajları oldu. Heyet, Öcalan’ın Kürt sorununun çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesine dair geliştirmek istediği sürecin detayları Barzani ile paylaşıldı. Bu noktada tüm Kürt aktörlerin görüşlerinin önemli olduğu vurgulandı.
Görüşmenin bir diğer başlığı, Kürtler arası birlik oldu. Ortadoğu’da yaşanan kaos ve kriz ortamında Kürt kazanımlarının korunması ve geliştirilmesi için tüm aktör ve örgütlerin birlikte hareket etmesi gerektiği vurgulandı. Yine bir diğer konu ise Kuzey ve Doğu Suriye’nin geleceği ve buradaki kazanımların korunması oldu.
Barzani ile yapılan görüşmede yer alan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, görüşme ve ziyaretlerine dair konuştu. Barzani ile önemli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Bayındır, “Hem heyetimizin karşılanması hem de 2 günlük temaslarda en üst düzeyde ve olumlu karşılandığımız ifade edebilirim” dedi.
‘ÇOK SICAK VE SAMİMİ BİR ORTAMDA GÖRÜŞTÜK’
Öcalan’ın selamını iletmenin yanı sıra geliştirmek istediği sürece dair de Barzani’ye bilgilendirmede bulunduklarını kaydeden Bayındır, “Sayın Barzani’nin düşünce ve önerilerini almak, aynı zamanda Sayın Öcalan’ın nasıl bir süreç tahayyül ettiğine dair heyetimiz kapsamlı bilgilendirmelerde bulundu. Türkiye’de geliştirilebilecek barış ve çözümü sürecinde Kürt aktörlerinin rolünün nasıl olması gerektiğini, bölgede ve Kürdistan’daki son gelişmeler kapsamında detaylı bir görüşme imkanımız oldu. Çok sıcak ve samimi bir ortamda görüşmemiz gerçekleşti” dedi.
BARZANİ’DEN DESTEK
Bayındır, Abdullah Öcalan’ın paylaşılan mesajının içeriğine de değindi. Öcalan’ın Kürt sorununun çözümünü demokratik bir zemine çekmek noktasında tüm dinamiklerin süreçte rol alması gerektiğini Barzani’ye ilettiklerini aktaran Bayındır, “Sayın Öcalan’ın ‘herkesin bu yönlü görüş ve düşüncesinin çok önemli olduğunu’ mesajını kendisine ilettik. Sayın Barzani’nin, Sayın Öcalan’ın görüşlerine dair çok pozitif yaklaştığını gördük. Özellikle Kürtlerin karşı karşıya kaldığı olası riskleri ve fırsatları da değerlendiren, buna ilişkin kendisi başta olmak üzere tüm kesimlerin bu konuda elinden geleni yapması gerektiğini, Ortadoğu’da yaşanan bu kaos ve karmaşadan selametle çıkmanın inanç ve umudunu koruduğunu belirtti. Bunun için de çaba sarf edeceklerini ifade etti” diye kaydetti.
Bayındır, Barzan’nin, Öcalan’ın barış iradesinin ve pozitif yaklaşımının tüm Kürt halkına büyük katkısının olacağını belirttiğini vurguladı. Bayındır, “Orada gelişebilecek çözümün çok önemli olduğunu ifade etti. ‘Bizler de çözüm ve barış iradesine, sürecin ilerlemesi için bütün çabayı göstereceğimizi’ ifade etti” diye kaydetti.
GÖRÜŞMELERE DAİR AÇIKLAMA YAPILACAK
Ziyaretlerine Silêmaniyê’de devam edeceklerine dikkati çeken Bayındır, “Heyetimiz bu görüşmeleri gerçekleştirdikten sonra görüşmenin içeriği ve detaylarına dair yazılı bir açıklama yapmayı planlıyor” dedi.
BARZANİ VE TALABANİ’YE MESAJ
Bayındır, Öcalan’ın Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, YNK Lideri Bafel Talabanî ile Federe Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı Kubat Talabanî’ye de mesajlarının olduğunu, bu mesajları paylaşacaklarını ifade etti. Bayındır, “Sayın Öcalan’ın bu aktörlere dair düşüncelerini ifade edeceğiz. Sayın Öcalan’ın geliştirmek istediği bu sürece dair de aktörlerin nasıl yaklaştığını, durumu nasıl ele aldıklarını, bu süreçte nasıl rol oynayabileceklerini toparlayacağız. Sonraki görüşmede bunlar Sayın Öcalan’a ulaştırılacak” şeklinde konuştu.
‘TÜM KÜRT AKTÖRLER KATKI SUNMALI’
Bayındır, “Sayın Öcalan, Kürt meseleni çatışma zemininden çıkarıp, demokratik çözüm zeminine kavuşturmak için tarihi bir inisiyatif geliştirmek istiyor. İrade ortaya koyuyor. Türkiye’deki muhalif partiler başta olmak üzere Kürdistan’daki bütün dinamiklerin, sivil toplum örgütlerinin bu süreçte etkin olmasını istiyor. Ayrıca demokrasi ve özgürlükler zemininde, Kürdistan halklarının lehine bir çözümü geliştirmek istiyor” diye kaydetti.
Abdullah Öcalan’ın yaşanan kriz ortamında “Kürtleri en az hasarla çıkarmak” hedefi olduğunu ve çözüme kapı aralamak için çaba harcadığına dikkati çeken Bayındır, “Aynı zamanda bütün Kürt aktörler tarafından da bu sürecin desteklenmesi gerektiğini, onların da düşüncesinin çok kıymetli olduğunu ifade ediyor. Bütün Kürt aktörlerinin böylesi bir sürece, Sayın Öcalan’ın barış iradesine ilişkin tüm güçlerini seferber edecek ve katkı sunacaklarına inanıyoruz. Nitekim Sayın Barzani de en açık yüreklilikle bu desteği bizlerle paylaştı” diye konuştu.
MA / Azad Altay