Irak'ta 9 yaş ve üzerindeki kız çocukların evlenmesinin yolunu açacak yasa tasarısı tepkiyle karşılandı. Kadınlar, tasarının çocuğun cinsel istismarını yasallaştıracağını, kadın haklarını zayıflatacağını ve din insanlarına daha fazla güç sağlayacağını belirtiyor.

Akaryakıt Tankeri Patladı: 24 kişi Hayatını Kaybetti, 40 kişi Yaralandı Akaryakıt Tankeri Patladı: 24 kişi Hayatını Kaybetti, 40 kişi Yaralandı

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, yasa tasarısı, ülke çapında protestolara da neden oldu. Yasa tasarısının bu hafta meclisten ilk onayını aldığı ifade edilirken, tasarının yasalaşması halinde din yetkililerine aralarında evlilik, boşanma ve çocukların bakımı da olmak üzere aile meseleleri konusunda yetki vereceği kaydediliyor.

'BU, KADINLAR İÇİN BİR FELAKET'

Yasa tasarısına karşı çıkan grupların çatı kuruluşunu koordine eden Raya Faiq, "Bu, kadınlar için bir felaket" diye konuştu. Söz konusu kuruluşun üyeleri arasında Iraklı milletvekillerinin de olduğu belirtilirken, Faiq sözlerini şöyle sürdürdü: "Eşim ve ben çocuk evliliğine itiraz ediyoruz. Ama kızımın evlendiğini ve kızımın eşinin torunumu çocuk yaşta evlendirmek istediğini düşünün... Bu yeni yasa ona bunu yapma izni verecek. Buna itiraz etme iznim olmayacak. Bu yasa çocuk tecavüzünü yasallaştırıyor."

Bu hafta yasa tasarısına karşı çıkan pek çok kişi, başta başkent Bağdat olmak üzere pek çok kentte protesto gösterileri düzenledi. Yasayı destekleyenler ise protestocuları 'ahlaki çöküş' ve 'batılı gündemleri takip etmek' ile suçladı. 

Irak'ta 1950'lerden bu yana 18 yaşın altında evlenmek yasak. UNICEF'in yaptığı bir çalışma ise ülkedeki kız çocukların yüzde 28'inin bu yaşa gelmeden evlendirildiğini ortaya koyuyor.

KADIN VEKİLLER ENGEL OLMAYA ÇALIŞIYOR

Parlamentodaki 25 kadın milletvekili de yasa tasarısının ikinci onayını almasını ve yasalaşmasını engellemeye çalışıyor. Ancak, güçlü bir muhalefetle karşı karşıya kalıyorlar. Bu milletvekillerinden Alia Nassif, şöyle konuştu:

"Maalesef bu yasayı destekleyen erkek vekiller maskulen bir şekilde konuşuyor, 18 yaşından küçük biriyle evlenmenin nesinin yanlış olduğunu soruyor. Onların düşünce tarzı dar görüşlü. İnsanların kaderine karar veren yasa yapıcılar olduklarını hesaba katmıyorlar. Daha ziyade tüm bunlara yetki vermek için maskln düşünce tarzlarını takip ediyorlar."

Kaynak: Duvar