DÜNYA

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan Göreve Başladı: Yemin Töreni Gerçekleştirildi

İran'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bugün 88 ülkeden temsilcilerin de katıldığı törende yemin ederek resmen göreve başladı.

Abone Ol

İran'da İbrahim Reisi'nin beraberindeki heyetle birlikte 19 Mayıs'ta geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından yapılan seçimlerde sandıktan birinci çıkan Mesud Pezeşkiyan, İslami Şura Meclisi'nde düzenlenen törende yemin etti. Törene birçok ülkeden devlet başkanları ve bakanların da aralarında olduğu temsilciler katıldı. Törene katılanlar arasında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da yer aldı.  

İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, bugün düzenlenen yemin törende 88 ülkeden heyetler yer aldı. Yerel saatle 16.00'da başlayan törende yemin ederek resmen göreve başlayan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ardından, mecliste bir konuşma yaptı. 

'DIŞ POLİTİKADAKİ ÖNCELİĞİMİ KOMŞULARLA İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEK'

Konuşmasında İsrail'in Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarına değinen Pezeşkiyan, "Gazze'ye çocukları öldüren silahları sağlayanlar, Müslümanlara insanlık dersi veremez" dedi. Dünyanın bölgesel ve küresel sorunlarını 'güçlü ve barışı seven İran'ı katılımıyla çözmesi gerektiğini' söyleyen İran Cumhurbaşkanı, İran'ın dini lideri Ali Hamaney'e işaret ederek, "Halkın ve Dini Lider'in desteği ile ve sistemin tüm ögeleri ve ülkenin tüm siyasi fraksiyonları arasında fikir birliği sağlayarak İran'ın uluslararası arenadaki onurunu ve çıkarlarını kararlı bir şekilde koruyacağız" dedi. 

14'üncü hükümetin dış politikasının önceliğinin komşu ülkeler ile ilişkileri güçlendirmek olduğunu söyleyen, "Dünyadaki hiç kimse, Gazze'de kadın ve çocuklarla savaşan ve üzerlerine bomba atan bir rejimin liderinin övülmesi gerektiğini kabul etmez" dedi. 

5 Temmuz'da yapılan seçimlerin ikinci turunda Tebriz Milletvekili ve eski sağlık bakanı Pezeşkiyan, oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı olmuştu.