İran'da 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini'nin ölümünün ardından ülkede başlayan protestolara katılanlar çeşitli suçlamalarla idam edilirken ülkenin eski savunma bakanı yardımcısı Ali Rıza Ekberi'nin de asılarak idam edildiği açıklandı.

İran Yargı Erki'ne bağlı Mizan Haber Ajansı'nın idam edildiğini açıkladığı Ekberi İngiltere ve İran çifte vatandaşıydı. 2019'da tutuklanan Ekberi İngiltere istihbarat servisi MI6 için casusluk yaptığı suçlamasıyla idam cezasına mahkum edilmişti.

Ali Rıza Ekberi, 1997-2005 arasında görev yapan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde İran Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı. Ekberi'nin ailesinin çarşamba günü son ziyaret için cezaevine gitmesinin istendiği belirtilirken eşi Ekberi'nin idam edilmeden önce tek kişilik hücreye alındığını aktarmıştı.

Yılmaz Tunç'tan Öcalan Açıklaması: "Görüşme İçin Uygun Tarih Belirlemek Üzerine Çalışıyoruz" Yılmaz Tunç'tan Öcalan Açıklaması: "Görüşme İçin Uygun Tarih Belirlemek Üzerine Çalışıyoruz"

RELATED VİDEO
Mizan'dan yapılan açıklamada "Yeryüzünde yolsuzluk ve İngiliz hükümeti istihbarat teşkilatı adına casusluk yaparak ülkenin iç ve dış güvenliğine karşı kapsamlı faaliyette bulunmak suçlamasıyla idam cezasına çarptırılan Ali Rıza Ekberi idam edildi" dendi.

Ekberi casusluk için 1 milyon 805 bin euro, 265 bin sterlin ve 50 bindolar almakla da suçladı.

İNGİLTERE VE ABD: SİYASİ GEREKÇELİ EYLEM

Cuma günü İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly İran'ın Ekberi'yi idam etmemesi için çağrı yağmıştı. Cleverly "İran acımasız infaz tehdidini yerine getirmemeli. Bu, insan hayatını hiçe sayan barbar bir rejim tarafından yapılan siyasi bir eylem" ifadelerini kullandı. ABD'den benzer bir açıklama gelmiş, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü yardımcısı Vedant Patel "infazın vicdansızca olacağını" söylemiş, "aleyhindeki suçlamalar ve cezası siyasi amaçlı" demişti.

İRAN İSTİHBARAT BAKANLIĞI: EN ÖNEMLİ CASUSLARDAN BİRİ

İran İstihbarat Bakanlığı, Ekberi'nin ülkenin hassas ve stratejik merkezlerinin bilgilerini İngiltere'nin Gizli İstihbarat Servisi MI6'e (SIS) aktardığının tespit edildiğini iddia etmişti. Açıklamada, Ekberi, "İran'ın stratejik kurumları hakkında önemli bilgiler toplayan ve topladığı bilgileri birçok kez tamamen bilinçli şekilde İngiliz istihbaratına sunan Gizli İstihbarat Servisi'nin en önemli casuslarından biri" olarak nitelendirilmişti.

NÜKLEER BİLİMCİNİN ÖLŞDÜRÜLMESİNDE ROLÜ OLDUĞU İDDİA EDİLMİŞTİ

İran devlet medyası perşembe günü Ekberi'nin görüntülü bir itiraf videosunu yayınlamış ve bunun Ekberi'nin İran'ın en iyi nükleer bilimcisi Muhsin Fahrizade'nin 2020'de Tahran dışında düzenlenen ve yetkililerin o sırada İsrail'i suçladığı bir saldırıda öldürülmesinde rol oynadığını gösterdiğini iddia etmişti. Videoda Ekberi suikastte yer almadığını ancak İngiliz bir zasusun kendisinden Fahrizade hakkında bilgi istediğini söylemişti.

3 BİN 500 SAATTEN FAZLA İŞKENCE GÖRDÜĞÜNÜ ÖNE SÜRMÜŞTÜ

BBC'nin Farsça servisi ise Ekberi'nin bir ses kaydını yayınlamıştı. Kayıtta Ekberi işkenceye uğradığını, kendisinden alınan görüntülü itirafın zorla elde edildiğini söylemiş ve suçlamaları reddetmişti.

Yurt dışında yaşadığı dönemde İran'ı ziyaret ettiğini ve ziyareti sırasında Hatemi döneminde Savunma Bakanlığı yapan, üst düzey bir karar alma organı olan Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Sekreteri olan ve kendisininde yakın çalışma arkadaşı olan Ali Şamhani'den "bir şişe parfüm ve gömlek karşılığında" çok gizli istihbarat bilgileri almakla suçlandığını anlatmıştı. Ekberi ses kaydında İran istihbarat servisi üyelerinin kendisinin "3 bin 500 saaten fazla sorguladığını ve işkence yaptığını" söylemişti. Üzerinde psikoaktif uyuşturucuların da kullanıldığını iddia eden Ekberi "İran benim üzerimden İngiltere'den intikam almaya çalışıyor" demişti.

Ses kaydının yayınlanmasından saatler sonra Mizan Haber Ajansı'nın ilk kez Ekberi'nin casusluktan suçlu bunduğunu ve İran Yüksek Mahkemesi'nin Ekberi'nin itirazını reddettiğini açıklaması dikkat çekmişti. (DIŞ HABERLER)