İran’ın tanınan gazetelerinden "Hemşehrî", ülkede taşıyıcı annelik konusunda sahadan aldığı bilgilere doğrultusunda bir haber hazırladı.

Haberde İran’da son yıllarda çocuk sahibi olamayan çiftlerin taşıyıcı anne tercih ettiklerini ve bu formüle başvuranların sayısının giderek arttığı ifade ediliyor.

Taşıyıcı annelik için istenen ücret ise dünyadaki diğer ülkelere oranla oldukça az. Habere göre taşıyıcı anneye tüm süreç boyunca 50, 70 veya en yüksek 100 milyon tümen yani 2 ila 4 bin dolar ücret ödeniyor.

Taşıyıcı anneler için genç, sağlıklı, uzun boylu ve alımlı kadınlar tercih ediliyor.

Çocuk sahibi olmak için karar veren çiftler ilk önce yasal belgeleri doldurmak zorunda. Bunun için başlangıçta 3 ila 5 milyon tümen harcanıyor (200 dolar). Ardından gerekli tıbbi tahliller, sperm transferi ve taşıyıcı annenin yumurtaları ile döllenmesi süreci için de 10 milyon tümen (400 dolar) harcanıyor.

Hamileliğin ilk 12 ayında taşıyıcı anneye aylık 1 milyon 500 bin tümen ödeniyor. Ardından doğuma kadar belirlenen tüm miktar taksitler şeklinde taşıyıcı annenin hesabına yatırılıyor.

İran’da taşıyıcı annelik için herhangi bir resmi veri bulunmuyor. Fakat gazete Hemşehri’ye göre sosyal medya üzerinden de reklamı yapılan taşıycı annelik için geçen yıl 200 kişi aday olmuş.

Ayrıca gazeteye konuşan taşıyıcı annelerden biri, son 4 yılda 3 defa bu şekilde doğum yaptığını söyledi.

Habere göre, 2017’de İran’da taşıyıcı anne için ödenen ücret ise 18 milyon tümen idi.

İran Cezaevi'nde kadınlar açlık grevine başladı İran Cezaevi'nde kadınlar açlık grevine başladı

Taşıyıcı annelik nedir?

Taşıyıcı annelik bir üreme yöntemidir. Bu yöntem ile bir kadın bir çifte ait bebeği dünyaya getirir. Bunun için labaratuarda çifte ait döllenmiş yumurta taşıyıcı anneye yerleştirilir.

Bu uygulama genel olarak çocuk sahibi olmak isteyen ancak sağlık sebeplerinden ötürü bunu gerçekleştiremeyen kişilerin seçtiği bir yöntemdir.

İki çeşit taşıyıcı annelik modeli mevcut:

- İlki ve daha genel olarak uygulananı taşıyıcı annenin ebeveyn olmak isteyen çiftteki kadının veya bir başka yumurta donörünün yumurtası ile hamile olduğu model.

- İkinci ise taşıyıcı annenin kendi yumurtasının kullanıldığı ve taşıyıcı annenin aynı zamanda biyolojik anne olduğu model.