Hakkari Haber

İranlı tur operatörleri Hakkari'ye geldi

İran'a sınırı olan Hakkari'ye turist gelebilmesi için başlatılan çalışmalarda, Urumiye, Mahabat, Tebriz ve Erdabil kentlerinden 100 kişiden oluşan İranlı tur operatörleri gezilerinin üçüncü gününde Hakkari'ye geldi.

Abone Ol

İran'a sınırı bulunan Hakkari ve ilçelerine turist çekmek için bir süre başlatılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.

Urumiye, Mahabad, Tebriz ve Erdabil kentlerinden 100 kişiden oluşan İranlı tur operatörleri Esendere, Şemdinli ve Yüksekova'daki temaslarının ardından bugün de Hakkari'ye geldi.

İnfo tur kapsamında kente gelen İranlı Turizmciler Gündoğdu Mağarasında durup burada fotoğraf çekti.

Zap vadisinin büyüleyici güzelliği ve Sümbül dağının ihtişamı karşısında şaşkınlıklarını gizlemeyen İranlılar 2'si otobüs 10 araçlık konvoyla şehre girdi.

Esendere Belediye Başkanı Dırbaz Büyüksu, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, TÜRSAB Bölge Başkanı Cevdet Özgökçe'nin de eşlik ettiği İranlı tur operatörleri Katramas Köprüsünde Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Meclis başkanı Ahmet Yaşar, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa, HATSO Genel Sekreteri Fikret Keskin HATSO Yönetim Kurulu üyesi Fazıl Özkan, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevda Keskin, Colemerg Turizm Sahibi Metin Kahraman ve Berçelan Turizm sahibi Reyhan Ağacanoğlu tarafından çiçekler ile karşılandı.

Kent merkezine 12 kilometre mesafedeki 2 bin 800 rakımlı Merga Bütan Kayak Merkezi'ne çıkan turizmciler burada karşılaştıkları İl Emniyet Müdürü Salavat Mete Pınar ile sohbet etti.

TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe İran'dan gelen 101 seyahat acentesini Hakkari'de ağırladıklarını belirterek, Türkiye'nin ikinci büyük kayak pisti olan kayak merkezi hakkında İranlı tur operatörlerine bilgi verdi.

Urumiye kentinden gelen tur operatörü Atife Şuarp, kentteki güzelliklerin beklentilerinin üzerinde olduğunu ifade ederek, "Gerçekten Hakkari'nin doğası çok güzel. Dönünce turistleri buraya yönlendireceğiz. Buranın İran'a yakın olması ve fiyatların uygun olması avantaj. Buranın halkı çok sıcakkanlı. Herkes bizimle çok ilgilendi. Hepimiz memnun kaldık. Ben aynı zamanda kayakçıyım. İnşallah ileriki zamanlarda buraya kayağa gelirim" diye konuştu.

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek, "Bugün seyahat acentelerinin temsilcilerinin ilimizi ziyaret etmesi bizi sevindirmiştir. İlerleyen zamanlarda tur acenteleri sayesinde buraya İran'dan çok sayıda turist gelecek. Ziyaretçiler, ilimizi geziyor. İnşallah esnaf olarak da bunun neticesini alacağız." ifadelerini kullandı.

Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç da yaklaşık üç aydır sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bu organizasyonu planladıklarını söyledi.

Esnaf ve tüccarları bu konuda bilgilendirdiklerini anlatan Çoğaç Hakkari ve Yüksekova'nın İranlılar için önemli destinasyon olduğunu sözlerine ekledi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığınca Hakkari Evi'ndeki yemek ikramının ardından kent girişindeki seyir tepeyi gezen İranlı turizmciler, onlara eşlik eden bölgedeki turizmciler ve oda temsilcileriyle halay çekti.

Hakkari Vali Yardımcısı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tevfik Kumbasar İranlı acente temsilcilerine yemek programı ve Seyir Tepesi ziyaretinde eşlik etti.

Burada konuşan Bubivan Turizm sahibi Ebubekir Zirek de Hakkari'nin hem İran hem de Irak' komşu olmasının kent için ciddi bir avantaj olduğunu belirtti.

Zirek,"Şuan komşumuz olan İran'dan gelen 101 kişilik bir kafileyi ağırlıyoruz. Dün Esendere ve Şemdinli'den sonra Hakkari'ye geldik. Bu ilimizin tanıtımı için çok büyük bir fırsat. Bu info sayesinde ilimizde gezilmesi gereken yerleri gezip turistleri kentimize çekme gayreti içindeyiz" şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm İl Müdürü İdris Ağacanoğlu, İranlı turistleri kentte ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

İranlılar daha sonrada Biçer mahallesinde bulunan tarihi meydan Medresesini ziyaret ettiler. Kültür ve Turizm ve Kültür Müdürü İdris Ağacanoğlu, tarihi meydan medresesi ile ilgili bilgiler aktardı. İranlı seyahat acentalarının temsilcileri günün anısına Müdür Ağacanoğlu'na plaket takdim ettiler.

Burada konuşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, gezide emeği geçen herkese teşekkür etti.

KAYNAK: HAKKÂRİ İL SESİ