Hamas, siyasi lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen saldırıda öldüğünü açıkladı. Örgütten yapılan açıklamada Haniye'nin, Tahran'daki konutuna İsrail düzenlenen saldırısında öldüğü belirtildi. Açıklamada, "Haniye'nin Tahran'daki evine haince bir siyonist baskın düzenlendiği" belirtildi.

Haniye dün Tahran'da, İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmıştı.

İLK AÇIKLAMA DEVRİM MUHAFIZLARINDAN

Haniye'nin öldürüldüğü haberini ilk olarak İran devlet televizyonu duyurdu. Devrim Muhafızları Ordusu'nun açıklamasına dayandırılan haberde, "Hamas liderinin Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen terör saldırısı sonucu öldürüldüğü" belirtildi. Buna göre saldırıda Haniye'nin bir koruması da öldü.

İRAN'DA SORUŞTURMA AÇILDI

Açıklamada, olayın soruşturulduğu belirtilirken "Soruşturmanın sonucu yakında kamuouyuna duyurulacak" denildi.

HAMAS: CEZASIZ KALMAYACAK

Üst düzey Hamas yetkilisi Musa Ebu Marzuk, örgütün televizyonu El Aksa TV'ye açıklamasında suikastı doğrulayarak "Bu korkakça eylem cezasız kalmayacak" dedi. Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri ise Reuters'e demecinde, Haniye'nin İran'da öldürülmesinin "hedeflerine ulaşamayacak büyük bir tırmandırma" olduğunu söyledi.

DIŞ İŞLERİ: LANETLİYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz" açkıklaması yaptı.

İSRAİL ORDUSU: YORUM YAPMIYORUZ

İsrail Ordu Sözcülüğü, çeşitli basın kuruluşlarının “Haniye’nin Tahran’da düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruluyor musunuz?” yönündeki sorusuna “Dünya basınında bu konuda yayımlanan haberler hakkında yorum yapmıyoruz" yanıtını verdi.

Musena’da Kürtlerin bulunduğu toplu mezar açıldı Musena’da Kürtlerin bulunduğu toplu mezar açıldı

BEYAZ SARAY: HABERLERİ GÖRDÜK

CNN'de yer alan ismi belirtilmeyen Beyaz Saray yetkilisi de açıklamasında, "Haniye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördük" ifadesini kullandı.

HALİD MEŞAL'İN YERİNE SEÇİLMİŞTİ

Haniye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

'7 EKİM'DEN BERİ 60 AKRABAM ÖLDÜRÜLDÜ' DEMİŞTİ

Haniye, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını başlattığı 7 Ekim'dem beri 60 akrabasının öldürüldüğümü söylemişti. Son olarak İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Şati mülteci kampına saldırısında üç oğlunun ve üç torununun öldürüldüğünü açıklamıştı. İsrail ordusu da Haniye'nin oğullarını öldürdüğünü teyit etmişti.

Kaynak: Artıgerçek