İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı İsrail'e ve Başbakan Binyamin Netanyahu'ya ilişkin açıklamalarını ele aldı. Erdoğan, geçtiğimiz ay AK Parti Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, "Sanmayın ki israil Gazze’de duracak. Sanmayın ki Ramallah güvenlik içinde olacak. Bu azgın devlet, bu terör devleti, eğer durdurulmazsa 'vadedilmiş topraklar' hezeyanıyla gözünü er ya da geç Anadolu'ya dikecek" ifadelerini kullanmıştı. Söz konusu açıklamalar, "Erdoğan neden İsrail'in Türkiye'yi fethetmek istediğini düşünüyor?" başlıklı analizde masaya yatırıldı. 

'ERBAKAN'IN İDEOLOJİK ÇİZGİSİ'

Independent Türkçe'nin aktardığına göre haberde, Erdoğan'ın 2 Haziran'da Hamas'la ilgili yaptığı "Onlar sadece kendi topraklarını değil Anadolu'yu da savunuyorlar" açıklaması da hatırlatıldı. Analizde, Cumhurbaşkanı'nın "Siyonistlerin gözünü Anadolu'ya diktiğine dair tuhaf ve komplocu bir efsaneye inandığı" öne sürüldü. Simon A. Waldman'ın kaleme aldığı yazıda, Erdoğan'ın bu pozisyonunun kökenlerinin, Milli Görüş fikrinin kurucusu olan eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın ideolojik çizgisinde yattığı savunuldu.

'HEM HOCASI, HEM RAKİBİ OLARAK GÖRÜYORDU'

Waldman, "Erdoğan bir zamanlar Refah Partisi'nin sadık bir üyesiydi ve Erbakan'ı hem hocası hem de rehberi olarak görüyordu" ifadelerini kullandı. Analizde, Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın, babasının çizgisini takip ettiğine dikkat çekilirken, 7 Ekim saldırılarının ardından Türkiye'nin İsrail'le ticareti tamamen kesmesi için hükümete birçok kez çağrıda bulunduğu hatırlatıldı. 

Analizde, birçok çağrının ardından ticaretin askıya alınması kararı şöyle yorumlandı: "Erdoğan mesajı çok net şekilde aldı. Eğer Erbakan'ı dinlemezseniz, geleneksel seçmen tabanınızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Ayrıca Erdoğan içten içe muhtemelen Erbakan'la aynı fikirde. Ne de olsa Erdoğan merhum Necmettin Erbakan'ın öğrencisiydi."