Gazze Şeridi'ne 329 gündür saldırıp 40 bin 500'den fazla Filistinli öldüren İsrail'in gıda ve suyu silah olarak kullanmasının sonuçlarından biri çocuk felci salgını olurken, Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) devreye girdi. Hamas ile İsrail'in aşılamaya izin vermek için pazardan itibaren sırayla orta, güney ve kuzey bölgelerde üçer gün insani ateşkesi kabul ettiğini duyuran DSÖ, 1.2 milyon doz çocuk felci aşısını Gazze Şeridi'ne ulaştırdığını açıkladı.

400 BİN EK DOZ YOLDA

DSÖ'nün işgal altındaki Filistin toprakları temsilcisi Rik Peeperkorn, Gazze Şeridi'nde 640 binden fazla çocuğa ilk tur çocuk felci aşısı yapmak için 1.2 milyon doz aşının ulaştırıldığını, yaklaşık 400 bin ek dozun da yolda olduğunu söyledi.

Kenyalı İşçiler İçin Almanya’da Yeni Kapılar Açılıyor: Göç Yasalarında Esneklik Kenyalı İşçiler İçin Almanya’da Yeni Kapılar Açılıyor: Göç Yasalarında Esneklik

ÜST ÜSTE ÜÇER GÜN YEREL SAATLE 06.00-15.00 ARASINDA

Peeperkorn, aşılama kampanyası yürütülebilmesi için 1 Eylül'den itibaren sırayla orta, güney ve kuzey bölgelerde üst üste üçer gün yerel saatle 06.00-15.00 arasında ateşkes uygulanacağını, her bölgede ateşkesin dördüncü güne uzatılması konusunda anlaşma sağlandığını aktardı.

BİR-İKİ GÜN UZATILMASI MUHTEMEL

Dün Gazze'deki insani durumla ilgili BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan DSÖ Acil Durumlar Direktörü Mike Ryan, "Deneyimlerimizden biliyoruz ki, yeterli kapsama ulaşmak için genellikle bir veya iki gün daha eklemeye ihtiyaç oluyor" dedi.

DÖRT HAFTA SONRA İKİNCİ AŞILAMA TURU

Peeperkorn, ilk turdan dört hafta sonra ikinci aşılama turunun gerekli olacağını söyledi. Ryan, "Salgını durdurmak ve çocuk felcinin uluslararası yayılmasını önlemek için kampanyanın her turunda en az yüzde 90 kapsama ihtiyaç var" uyarısını yaptı.

İSRAİL ORDUSUYLA KOORDİNASYON HALİNDE

DSÖ'nün 23 Ağustos'ta 10 aylık bir bebeğin tip 2 çocuk felci virüsü nedeniyle felç geçirdiğini doğrulaması, Gazze Şeridi'nde 25 yıldır görülen ilk vaka oldu.

Hamas yetkilileri, Filistinli çocuklar için uluslararası örgütlerle işbirliği yapmaya hazır olduklarını söylerken, İsrail ordusunun insani yardım birimi (COGAT), "nüfusun aşı yapılacak tıbbi merkezlere ulaşmasını sağlayacak rutin insani molaların parçası olarak" aşılama kampanyasının İsrail ordusuyla koordinasyon halinde yürütüleceğini açıkladı.

ABD'DEN İSRAİL'E ÇAĞRI

ABD'nin BM Temsilcisi Yardımcısı Robert Wood, İsrail'in aşılama kampanyası sırasında "erişimi kolaylaştırıp sakin dönemler sağlaması ve askeri operasyonlardan kaçınmasının" önemli olduğunu söyledi. Wood, ABD'nin "İsrail'i bu dönemde daha fazla tahliye emri vermekten kaçınmaya" çağırdığını sözlerine ekledi.

Gazze Şeridi'nin 2.3 milyonluk nüfusunun neredeyse tamamını defalarca zorla yerinden eden İsrail, sürekli tahliye emri ve girilmez bölge ilanı yayımlayıp bölgenin neredeyse yüzde 10'unu barınılabilir hale getirdi. (Reuters, ArtıGerçek)

Kaynak: Reuters, ArtıGerçek