Kahire'deki ateşkes müzakereleri tamamlandı: 'Refah'a Yönelik Saldırılar Devam Edecek' Kahire'deki ateşkes müzakereleri tamamlandı: 'Refah'a Yönelik Saldırılar Devam Edecek'

İsrail'in 7 Ekim'den beri devam eden saldırılarında Gazze Şeridi'nin 2.3 milyonluk nüfusunun yüzde 85'inden fazlası evsiz kaldı, hastaneler yıkıldı ya da işlemez hale geldi, aşırı kalabalık barınaklarda ishal ve bulaşıcı hastalıklar yayıldı, her gün açlıktan ölüm ve kıtlık haberleri geliyor.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu ile ABD'deki Johns Hopkins İnsani Sağlık Merkezi'ndeki akademisyenlerin bağımsız araştırmasının raporu, manzarayı daha da karanlıklaştırırken, en kötü senaryolar için hazırlık yapılması çağrısında bulundu.

“Gazze'de ne olacağına dair öngörüler değil, üç farklı senaryo altında neler olabileceğine dair bir dizi tahmin" olduğu belirtilen analiz, 7 Şubat – 6 Ağustos 2024 arasındaki 6 aylık dönemle ilgili projeksiyon yaptı. Rapor, şu senaryolar üzerinden ilerledi: 1) Derhal kalıcı ateşkes, 2) Statüko (Ekim 2023'ten Ocak ortasına kadar yaşanan koşulların devamı), 3) Çatışmanın daha da tırmanması.

Ateşkes senaryosuna göre gelecek 6 ay içinde salgınların olmaması durumunda 6550 ölümün daha meydana geleceği, ancak halk sağlığı krizi yüzünden yaklaşık 8 bin Filistinlinin daha ölebileceği tahmin edildi. Ateşkes olsa bile, salgın durumunun Gazze'deki temizlik ve sağlık sistemini yeniden inşa etmenin zorluklarını artırması halinde, aynı dönemde yaklaşık 11 bin 580 Filistinli ölebilir. Bu ölümlerin yaklaşık 3250'sinin travmatik yaralanmalardan kaynaklanan uzun vadeli komplikasyonlardan, 8330'unun ise diğer nedenlerden kaynaklanacağı tahmin ediliyor.

Bu tahminler, savaşın aynen devam etmesi senaryosunda 58 bin 260'a, tırmanması senaryosunda 74 bin 290'a çıktı.

Aynı dönemde salgın hastalıkların ortaya çıkmasıyla birlikte tahminler savaşın aynen devam etmesi ve tırmanması senaryolarına göre sırasıyla 66 bin 720 ve 85 bin 750'ye yükseldi.

Yani İsrail saldırılarının daha da arttığı ve Gazze'de ciddi salgınların ortaya çıktığı en kötü senaryoda, şubat ayı başlarından ağustos ayı başlarına dek yaklaşık 85 bin 570 Filistinlinin daha ölebileceği tahmin edildi. Bu ölümlerin 68 bin 650'sinin travmatik yaralanmalarla bağlantılı olması bekleniyor.

Ateşkesin olmaması ve savaşın devam etmesi veya şiddetlenmesi senaryolarına göre Gazze'de ilave ölümlerin çoğunluğunu travmatik yaralanmalar oluşturacak. Ancak yetersiz beslenme, kolera gibi bulaşıcı hastalıklar ve diyabet gibi kronik sağlık sorunları için tedaviye erişememe de binlerce kişiyi öldürecek.

Gazze'de kalıcı ateşkesi ısrarla reddeden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, "Hamas'ı yok etme" hedefini gerçekleştirmek için savaşın 2024 boyunca devam edebileceği, hatta 2025'e sarkabileceğine dair pek çok açıklama yaptı.

Dün savaşın 137. gününde İsrail'in düzenlediği katliamlarda ölülerine ulaşılabilen Filistinlilerin toplam sayısı 29 bin 195'e çıktı. (Reuters, Dış Haberler) Artıgerçek