Ancak Hamas, yarın Katar'ın başkenti Doha'da yapılması planlanan Gazze ateşkesi için yeni müzakere turuna katılmayacağını açıkladı. Hamas’ın bu kararı, ABD'nin İsrail'in misillemelerini engellemek amacıyla düzenlemeye çalıştığı esir takası ve ateşkes müzakerelerinin seyrini etkileyebilir.

ABD yönetimi, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun kalıcı ateşkesi reddetmesine rağmen, ateşkes anlaşmasının mümkün olduğunu belirtiyor ve bu doğrultuda müzakereleri sürdürme niyetinde. Ancak, Axios haber sitesi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın dün başlaması planlanan Ortadoğu turunun ertelendiğini bildirdi. İsrail hükümeti, Doha'daki müzakerelere bir heyet göndereceğini duyurmuştu.

Hamas, müzakereler yerine ABD Başkanı Joe Biden'ın 2 Temmuz'da sunduğu teklifin uygulanabilir bir planla hayata geçirilmesini talep ediyor. Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, “Yeni bir müzakeredense, Biden'ın teklifinin uygulanabilir bir planla hayata geçirilmesi için derhal tartışmaya başlamaya hazırız” dedi. Ebu Zuhri, yeni müzakerelerin, İsrail'in yeni koşullar dayatmasına ve daha fazla şiddet içermesine neden olabileceğinden endişe ediyor.

Musena’da Kürtlerin bulunduğu toplu mezar açıldı Musena’da Kürtlerin bulunduğu toplu mezar açıldı

Hamas, İsrailli rehineleri serbest bırakmak için temel önkoşul olarak İsrail'in savaşı sona erdirip güçlerini Gazze'den çekmesini istiyor. Netanyahu ise savaşın ancak Hamas ortadan kaldırıldığında sona ereceğinde ısrarcı. New York Times’ın (NYT) haberine göre, ateşkese varılamamasının nedeninin Hamas değil, İsrail Başbakanı Netanyahu olduğu belirtiliyor. NYT’nin aktardığı belgeler, Netanyahu’nun temmuz sonunda ateşkes teklifine yeni koşullar eklediğini ve bu durumun müzakereleri karmaşıklaştırdığını gösteriyor. Netanyahu'nun eklediği yeni koşullar, İsrail'in Gazze'nin güneyinde Mısır sınırını kontrol etmesini ve Filistinlilerin Kuzey Gazze'ye dönmesine izin verme konusunda daha az esneklik içeriyor.

Kaynak: Artı Gerçek- Reuters