GÜNDEM

İsveç Başbakanı Kristersson: Kuran yakmak son derece saygısızca

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakmasına tepki gösterdi. Kristersson, "Bir şeyin yasal olması, illa ki uygun olduğu anlamına gelmez. Birçok kişi için kutsal olan bir kitapları yakmak son derece saygısızca" dedi.

Abone Ol

Danimarka merkezli aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan'ın Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasına tepkiler sürerken, İsveçli siyasetçilerden de peş peşe açıklamalar geliyor.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ifade özgürlüğünün demokrasinin temel bir unsuru olduğunu ama yasal olan bir şeyin illa ki uygun olmadığını belirterek, eylemden rahatsızlık duyan Müslümanların yanında olduğunu söyledi.

Kristersson, Twitter'dan yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İfade özgürlüğü demokrasinin temel bir parçasıdır. Fakat bir şeyin yasal olması, illa ki uygun olduğu anlamına gelmez. Birçok kişi için kutsal olan bir kitapları yakmak son derece saygısızca bir davranıştır. Bugün Stockholm'de yaşanan şeyden rahatsızlık duyan bütün Müslümanların duygularını paylaşıyorum."

İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI: İSLAMOFOBİK PROVOKASYON

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom da eylemi 'İslamofobik provokasyon' olarak gördüğünü açıkladı. Billstrom, kendisinin ve İsveç hükümetinin Kuran yakma eylemini desteklemediklerini söyledi.

Twitter hesabında açıklama yapan Billstrom, "İslamofobik provokasyonlar dehşet verici. İsveç geniş kapsamlı bir ifade özgürlüğüne sahiptir. Fakat bu, İsveç hükümetinin veya benim, ifade edilen görüşleri desteklediğimiz anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.

Geçmişte de benzer şekilde Kuran yama eylemleri gerçekleştiren Paludan'ın, eylem başvurusunda polise gösterdiği gerekçe de ortaya çıktı. Reuters'ın haberine göre Paludan başvuruda, "protestoyu hem İslam'a, hem de Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsveç’te ifade özgürlüğüne müdahale etme girişimlerine karşı" düzenleyeceğini söyledi.

isvec.jpg

Paludan'ın İsveç ile Türkiye arasında NATO üyeliği için kritik görüşmelerin düzenlendiği bir zamanda gerçekleştirdiği eylem, Ankara'nın sert tepkisini çekmişti. Eyleme izin verilmesi, iki ülke arasındaki gerilimi bir kez daha yükseltmiş, İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'ın planlanan Ankara ziyareti ertelenmişti. Dışişleri Bakanlığı da, eylemi ve eyleme izin verilmesini kınamıştı. İstanbul'daki İsveç Başkonsolosluğu'nun önünde protesto gösterileri düzenlenirken, Suudi Arabistan, Ürdün ve Kuveyt'ten de kınamalar gelmişti.

Paludan'ın Kuran yakmasının ardından, Stockholm'de İsveç'in NATO'ya üye olmasına karşı bir eylem daha düzenlenmişti. (DIŞ HABERLER)