IFJ: 2024 yılında 104 gazeteci öldürüldü IFJ: 2024 yılında 104 gazeteci öldürüldü

NATO üyeliği konusunda Ankara'nın "terörizmle bağlantılı kişilerin iadesi" şartıyla karşılaşan İsveç'in, Türkiye'nin bu ülkeden istediği dört kişiyi iade etmeyeceği açıklandı.

İsveç'in resmi haber ajansı TT, İsveç hükümetinin 2016'daki Gülen Cemaati mensuplarının darbe girişimiyle bağlantılı olarak Türkiye tarafından aranan tamamı erkek dört kişiyi iade etmeyeceğini duyurduğu haberinde geçen nisan ayında İsveç Yüksek Mahkemesi'nin verdiği iade reddi kararının, 22 Aralık 2022 tarihinde İsveç hükümeti tarafından onaylandığını da açıkladı.

RELATED VİDEO
SİYASİ SUÇLARLA İLGİLİ DENEREK REDDEDİLMİŞTİ

İsveç Yüksek Mahkemesi talebin "siyasi suçlarla ilgili olduğu gerekçesiyle" iadenin önünde engeller olduğuna hükmetmişti. Ankara ise İsveç'ten iade taleplerini 2019 ve 2020'de yani İsveç'in NATO üyeliği talebinden çok önce yapmıştı. Türkiye, Yüksek Mahkeme'nin geçen aralık ayında gazeteci Bülent Keneş'in iadesini engelleyen ayrı bir kararını "çok olumsuz" bir gelişme olarak nitelendirmişti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'ın geçtiğimiz kasım ayında Ankara ziyareti sırasında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, isim vererek Bülent Keneş'in iadesini istemiş, "FETÖ terör örgütünden İsveç'te olan Bülent Keneş’in, bu teröristin Türkiye’ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor" ifadesini kullanmıştı. Kapatılan Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş, İsveç'te yaşıyor.

İsveç devlet televizyonu SVT aralık ayında iadesi reddedilen bu dört kişi arasında Türkiye'nin "FETÖ'nün yasa dışı dinleme ekibinin beyni ve ByLock kullanıcısı" olmakla suçladığı eski Emniyet Müdürü Murat Çetiner'in de olduğunu açıkladı.

KRİSTERSSON, ERDOĞAN'IN KUKLASININ DİREĞE ASILMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin TV4 kanalına yazılı olarak yaptığı açıklamada,11 Ocak'ta başkent Stockholm'de tarihi belediye binası önünde toplanan grubun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a benzetilen bir kuklayı, binanın önündeki direğe asmasına tepki gösterdi. Eylemin sorumsuzca yapıldığını söyleyen Kristersson, "İsveç'in NATO üyeliği başvurusuna karşı sabotaj olarak tasarlandığını söyleyebilirim. İsveç'in güvenliği için tehlikeli bir durum" dedi. Kristersson ayrıca, "Önde gelen iki siyasetçisi suikasta kurban giden İsveç'te, bir ülkenin demokratik yolla seçilmiş liderinin böyle sahte biçimde infazının gerçekleştirilmesi çok ciddi bir durum" ifadesini kullandı. İsveç'te 1986 yılında Başbakan Olof Palme, 2003'te de Dışişleri Bakanı Anna Lindh suikasta uğramıştı.

İSVEÇ İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ SON GERGİNLİK

İsveç'in başkenti Stockholm'de toplanan grubun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kuklasını direğe asması üzerine dün İsveç'in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Terör örgütlerinin faaliyetlerine son verilmediği müddetçe NATO üyelik sürecinin ilerlemesi mümkün değildir" açıklamasında bulunmuştu. İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen’in 17 Ocak’ta Türkiye'ye yapmayı planladığı resmi ziyaret de TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından iptal edilmişti. (DIŞ HABERLER)