İYİ Partili Usta, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, Samsun'da parti il başkanlığında basın toplantısı düzenledi.

Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Usta, pandemi sürecinde yapılan yardımların yetersiz kaldığını söyledi.

Usta, "Erdoğan’ın son zamanlardaki tavrına bakılınca sanki bir erken seçim ihtimali kuvvetleniyor" diye konuşurken, erken seçim ile ilgili soruya, “Cumhur ittifakı ciddi bir şekilde oy kaybediyor. Vatandaşın önemli bir kısmı cumhur ittifakına oy vermeme kararını vermiş. Oradan gelen oyların bir kısmını diğer siyasi partilere gittiğini görüyoruz. Ancak hala yüzde 20’lik kabaca karasız bir kesim var. Bizim de tabi iyi parti olarak stratejimiz o kararsız kesime kendimizi daha iyi anlatmak ve oralarda mümkün olduğu kadar kendimize oy almak. Oy kaybeden bir iktidar seçime gitmek ister mi? Normal şartlarda istememesi lazım. Ancak sayın Erdoğan’ın son zamanlardaki tavrına bakılınca sanki bir erken seçim ihtimali kuvvetleniyor. Biz de buna hazırlıklıyız" şeklinde yanıt verdi.

Bakan Tunç'tan DEM Parti'nin İmralı başvurusuna dair açıklama Bakan Tunç'tan DEM Parti'nin İmralı başvurusuna dair açıklama

‘KARŞILIKSIZ YARDIM 300 MİLYAR TL OLMALIYDI’

Usta, toplantıda şunları söyledi:

"Türkiye pandemiye çok kötü bir ekonomik durumla yakalandı. Türkiye’nin büyümesi çok düşüktü. 2019 yılında 0,9 oranında büyüyen bir Türkiye vardı. Pandemi ile mücadele iktisadi anlamda son derece başarısız geçti.

Çünkü, bizim gibi ülkelerde milli gelirlerinin yaklaşık yüzde 6’sı kadar ülkeler esnafına, işsiz kalan insanlarına yani pandemiden doğrudan etkilenen kesimlere milli gelirin yüzde 6’sı kadar karşılıksız transfer yapmışken bizim ülkemizde bu oran yüzde 0,5 oranında kaldı.

Rakamla konuşacak olursak, dünyada bizim gibi ülkelerin ortalamasını yüzde 5-6 kabul ettiğimizde yaklaşık 300 milyar civarında bir karşılıksız transferin yapılması beklenirdi. Dolayısıyla pandeminin etkisini esnaflar başta olmak üzere, işsiz kalan insanlar gördü.

2020 yılının bütçe gerçekleşmeleri ortaya çıktı. Yüksek bir açıkla, bütçe kapatıldı. Yaklaşık 173 milyar TL olarak bütçe açığı gerçekleşti. Faiz dışı harcamaların bütçede öngörülenin yaklaşık 112 milyar TL üzerinde olduğunu görüyoruz. Bunun birinci anlamı şudur, Meclis’ten hiçbir yetki almaksızın hükümet 112 milyar TL harcama yapmıştır. Bu bir hukuk devletinde olabilecek bir şey değildir.

‘ESNAF ZATEN PERİŞAN’

Esnafa doğrudan transfer yapılmadı, küçük bir paket açıklandı. Yani 10 aydan sonra esnafa ayda 1000 lira üç ay boyunca verilecek, o da her esnafa değil. Basit usulde vergilendirilen esnafa verilecek defter tutan esnaflar bundan faydalanamayacak. Bu anlamda esnaf çok sıkıntılı.

BAĞ-KUR primleri çok yüksek oranda artırıldı. Esnaf zaten perişan, sıkıntıda bir de bunun üzerine BAĞ-KUR priminin yüksek oranda artmış olması ayrıca bir sıkıntı oluşturuyor ve ödeyememe durumu ortaya çıkıyor. Esnaflar için söylüyorum geçen yıl, 868 liraydı en düşük prim şimdi bu 1055 liraya yükseltildi. Bu da düzenli ödeyenler için.

Düzenli ödememe durumu varsa zaten o zaman 1234 liraya çıkıyor. Hükümetin bir kolaylaştırma yapması lazım. Yani esnafı, vergisini, kirasını, BAĞ-KUR primini ödeyemez bir hale getirmenin bir mantığı yok. İktisaden de çok yanlış. Kocaman bir sistem var."

"MİLLET İTTİFAKI RUH OLARAK DEVAM EDİYOR"

Usta, toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Usta, "Millet İttifakı’nın HDP tarafından desteklenmesi ve ittifakın devam edip etmeyeceğine" dair bir soruya şu yanıtı verdi:

"Millet ittifakının bileşenleri bellidir. Bunların içerisinde HDP yoktur. Tabi bir siyasi partinin kendi politikaları çerçevesinde bir karar alıp, bir başka ittifakı desteklemesi, dışarıdan desteklemesi veya o Türkiye geneli için değil, bir yerde birisini destekler, öbürü de onu destekleyebilir bu olabilir. Millet ittifakı elbette devam ediyor. Ancak şunu görmemiz lazım, biz başka ittifakların, başka bileşenleri gibi değiliz.

İYİ Parti, Türkiye’yi yönetme iddiasında olan bir siyasi partidir. Biz bunu illaki şununla bununla yapacağız diye de bir şey yok. Biz isteriz ki, Türkiye’yi yönetecek yalnız başımıza o oyu almayı, biz kendimiz hedefleriz ve bunun için mücadelemizi yapıyoruz. Ancak Millet İttifakı da ruh olarak devam ediyor. Tabi o seçimlere yönelik bir şeydi.

Bugünkü Cumhur İttifakı gibi değil, Cumhur İttifakı seçimlerde yapıldı ama sonrasında bir iktidar olduğu için bir koalisyon olarak, gizli bir koalisyon olarak sürüyor. Bizim biraz daha bundan farklı olarak değerlendirmek lazım. Ancak CHP ile aramızda herhangi bir sorun yok. Seçim döneminde tekrar konuşulacak bir husustur."