Türkiye’de, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) kapsamında başlattığı Türkçe, İngilizce, Fransızca, Arapça, Farsça ve Rusça olmak üzere 6 dilde hizmetlerinde Kürtçeye yer vermemesine tepki ve eleştiriler devam ediyor.

Rojin Kabaiş'in Cesedinde İki DNA Örneği Bulundu Rojin Kabaiş'in Cesedinde İki DNA Örneği Bulundu

Rûdaw’a konuşan Kadın Adayları Destekleme Vakfı(KADER) Başkanı Nuray Karaoğlu, “Anayasa’nın 10’uncu Maddesi eşitlik ilkesinden yola çıkar. Ülkeyi yönetenlerin tüm cinslere eşit bakışaçısı altında bakmasını ve biz kadınlar için daha iyi bir hayatın, daha eşitlikçi, daha özgür, emeğinin değerlendirildiği bir hayatın mümkün olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunun için diyoruz ki kaderimizi biz yazarız ve gelecek biziz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kadın Destek Hattı hizmeti kapsamında Kürtçe’ye yer verildiğini belirten Karaoğlu, “Umuyoruz ki bundan sonra tüm kadınlar aynı imkanlardan istifade etsin. Tüm insanlar din, dil, etnik kökenine bakmaksızın kıymetlidir. Kadın konusunda bir hassasiyet var ve ayrımcılık olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Emniyetin büyük övgü ile hazırlayıp sunduğu application çalışması, farklı kesimler tarafından eleştiri konusu oldu. Sosyal medya üzerinden “Kürtçe” tag açıldı, binlerce kişi aynı soruyu Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yöneltti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, “Kürt dili resmi dil olmalı. Eğitimden sağlığa hayatın her alanında kullanılması için önü açılmalı. Bu yapılan Kürde düşmanlıktır. Altı dilde hizmet var ama Kürtçe yok” şeklinde konuştu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Müdürlüğü verilerine göre, kadına yönelik şiddet olaylarında, 2019’a kıyasla 2020'de yüzde 39 oranında artış yaşandı. Şiddet mağdurları içerisinde Kürt kadınları da var.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eş Başkanı Seval Gülmez, “Kürtçe konuşmamızı istemiyorlar. Görmediğimiz için sizin diliniz yoktur diyorlar. Siz görmeseniz de dilimiz var. Rusçayı, Fransızcayo kabul ediyor ama Kürtçeyi kabul etmiyorsunuz. Bu çok acayip bir şey. Kürtleri tanımıyorum diyorsun, tanımak ve kabul etmek zorundasın. Biz burada yaşıyoruz çünkü” dedi.

Aktivist Songül Kanacı da, “Biz bunu kabul etmiyor, kınıyoruz. Kürtçeyi kabul etmeleri neden bu kadar zor anlamıyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Farsça, Rusça ve Fransızca konuşan kadınların sayısı net bilinmese de UNESCO verilerine göre Türkiye’nin yüzde 2’sinin anadili Arapça. Ancak milyonlarca kişinin konuştuğu Kürtçenin bu hizmetten mahrum kalması farklı yorumlanıyor.

Son olarak Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Gölağılı (Qêranlî) köyünde yaşayan Fatma Altınmakas, evli olduğu erkek tarafından 14 Temmuz 2020’de öldürülmüştü. 6 çocuk annesi olan Altınmakas’ın, eşinin kardeşi tarafından tecavüze uğradığı, bu yüzden karakola şikeyette bulunduğu ancak karakolda Kürtçe tercüman olmadığı için kendisini ifade edemediği iddia edilmişti.