SİYASET

Kılıçdaroğlu: Erdoğan seçilemeyeceğini anlarsa YSK üzerinden seçimlerden çekilir

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçilemeyeceğini anlaması durumunda YSK üzerinden seçimlerden çekileceğini iddia etti. Kılıçdaroğlu ayrıca "HDP'nin kapatılmasına karşıyım, Selahattin Demirtaş'ın söylediklerini takip ediyoruz" dedi.

Abone Ol

- Ankara’da internet gazetelerinin Ankara temsilcileriyle CHP Genel Merkezi’nde bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gündeme, seçime, İmamoğlu kararından Akşener ile ilişkisine kadar önemli konularda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, Altı Masa'nın cumhurbaşkanı adayı oybirliği ile mi oy çokluğuyla mı belirlenecek sorusuna, buna ilişkin kriterlerin paylaşıldığını hatırlatarak cevap verdi ve adayın oy birliği ile belirleneceğinin altını çizdi.

ADAY ALTILI MASA'NIN GÜNDEMİNE ALMADI

Adayın belirlenme kriteri belli olsa da "kim olacağı?" sorusu cevabını bekliyor. Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayının ismi konusunun henüz gündeme gelmediğini belirtti.

'YENİ BİR KRAL ARAMIYORUZ'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Altılı Masa'nın adayının açıklanması için bilinçli bir siyaset yürüttüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, adaydan ziyade önemli olanın sistem olduğunu belirtti. Kurallara odaklandıklarını ifade eden CHP lideri "yeni bir kral aramıyoruz" dedi. Kılıcdaroğlu, hem iktidarın hem de iktidara yakın basın kuruluşlarının baskı yaratarak adaya odaklanılmasına çabaladığını ve “bakın altılı masada her kafadan bir ses çıkıyor” görüntüsü oluşturmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

'ERDOĞAN SEÇİLEMEYECEĞİNİ ANLARSA YSK ÜSTÜNDEN SEÇİMDEN ÇEKİLİR'

Anketler konusunda CHP’nin özel bir çalışma yürütmediğini ancak hali hazırda Millet İttifakı’nın hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçiminde kazanan olacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, ilginç bir iddiayı da gündeme getirdi. Erdoğan'ın seçimi kazanamayacağını anlarsa YSK eliyle seçime giremeyeceği yönünde bir karar aldıracağını söyledi. "Zaten YSK onun elinde" diyen CHP lideri, bu durumun Erdoğan'ın bir mağduriyet oluşturmayacağını de söyledi,halkın Erdoğan’ın ne yaptığını anladığını ve buna inanmadığını ifade etti.

'TERCİHİM TEK ADAYLA SEÇİME CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNE GİTMEK'

Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanlığı seçiminde tek bir adayla mı yoksa 2018’de olduğu gibi çok adayla mı yarışacağı sorusuna da henüz milletvekilliği ve cumhurbaşkanı adayı konusunda görüşmelerin olmadığı cevabını verdi. Kılıçdaroğlu, milletvekilliği seçiminde ortak liste mi yoksa ayrı listelerin mi olduğunu zamanı gelince kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda net bir tutumunun henüz belirlenmediğini belirten CHP Lideri, kendisinin tek bir aday üzerinden seçime gidilmesini tercih ettiğini belirtti.


'SEÇİMİ ERKENE ALINMASI KARARI 6 NİSAN’DAN SONRA OLURSA DESTEK VERMEYİZ'

Seçim takvimine ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, şayet iktidar seçimin erkene alınmasına ilişkin düzenlemeyi 6 Nisan’dan sonra getirirse destek vermeyeceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "bu konuda söyleyeceğim eğer böyle yaparlarsa o zaman kendi göbeklerini kendileri kessinler" ifadelerini kullandı.

'KENDİLERİNE GÜVENİYORLARSA YALOVA VE İSTANBUL SEÇİMLERİNİ YENİDEN YAPALIM

Ekrem İmamoğlu’na dönük mahkeme kararı ve başlatılan terör soruşturmasına da değinen CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Erdoğan kendine güveniyorsa, demokrasiye inanıyorsa, kurşun askerlerini (bürokrat ve yargıçları) çeksin ve İstanbul ile Yalova’da tüm ilçelerde seçimi yeniden yapalım. Millete soralım" dedi. Erdoğan’ın yargıyı bir sopa olarak kullandığını ifade eden Kılıçdaroğlu," Ekrem Bey’in yanlış bir şey yaptığını düşünüyorsa buyursun millete anlatsın, onu gereksiz yere suçlamak istiyorsa buyursun, yüreği yeterse en güçlü irade milletin, hemen seçimleri yeniden yapalım" ifadelerini kullandı.

'AKŞENER İLE SÜREKLİ GÖRÜŞÜYORUZ'

İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik mahkeme kararının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in İmamoğlu’na desteği ve sonrasındaki açıklamalar nedeniyle CHP ve İYİ Parti liderleri arasında bir gelirim olup olmadığı da Kılıçdaroğlu'na soruldu. Meral Akşener ile aralarında herhangi bir gerilim olmadığını belirten CHP lider,i, Kılıçdaroğlu, "Sayın Akşener ve diğer altı masa liderleriyle sık sık görüşüyoruz." dedi. Akşener’in İmamoğlu’na desteğinden rahatsız olmadığını da ifade eden CHP Lideri, İmamoğlu ile Akşener arasında eskiye dayanan bir dostluk olduğunu belirtti. ve ve "İmamoğlu, Sayın Akşener’e “abla” diye hitap ediyor. Desteğinden rahatsız olmadık" diyerek, Akşener ile arasında bir sorun olmadığını yineledi.

'SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN HAZIRLIKLARIMIZI YÜZDE 70 TAMAMLADIK'

Seçim hazırlıkları kapsamında gündem olan bir diğer önemli başlık seçim güvenliği. Kılıçdaroğlu, CHP adına sandıkta görev alacak partilerle çalıştıklarını ve her sandıkta olacaklarını ifade etti. 2014 Seçimi’nde Şanlıurfa’da can güvenliği nedeniyle bazı sandıklara erişemediklerini ifade eden CHP Lideri, "CHP’nin bugün Güneydoğu Anadolu’da farklı bir konumu var. Her sandığa gireceğiz, ayrıca barolarla görüşüyoruz, her okulda bir avukatın olması konusunda uzlaştık" açıklamasını yaptı. Daha önce sandıkta görevli olduğu halde görev yerine gitmeyen CHP’lilerin olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, görevini yerine getirmeyenlerin ihraç edildiklerini, bir daha böyle bir sıkıntı yaşamamak için tek tek görevlilerle iletişim kurduklarını sözlerine ekledi.

'GEÇMİŞE DEĞİL GELECEĞE BAKALIM'

Sık sık Altılı Masa’nın adayını sordukları için medyayı eleştiren Kılıçdaroğlu’na, CHP’nin 2014’te aday gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu isminin toplumda yarattığı hayal kırıklığı jatırlatıldı. CHP Lideri, "Geçmişi geçmişte bırakalım, geleceğe bakalım" yanıtını verdi.

'HDP’NİN KAPATILMASINA KARŞIYIM'

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılma davasına dönük görüşlerini paylaşan Kılıçdaroğlu, "Partilerin kapatılmasına karşıyım. Bir partiyi ancak halk kapatır. Parti kapatmak çözüm değil, zaten hızla yenisi kuruluyor. Bırakın bir partiyi kapatacaksa halk kapatsın" ifadelerini kullandı.

'DEMİRTAŞ’IN SÖYLEDİKLERİNİ TAKİP EDİYORUZ'

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Biz düşüncelerimize ve çözüm projelerimize güveniyoruz, herkesi dinlemeye de sonuna kadar açığız. Buna Akşener de, Altılı Masa'nın tüm aktörleri de dahildir. Konuşmak, aynılaşmak değildir. Birbirini anlamaya, çözümlerde buluşmaya çalışmaktır" sözleri konusunda fikri sorulan Kılıçdaroğlu, “Demirtaş’ın söylemlerini takip ediyoruz. Hem Demirtaş hem de Osman Kavala haksızlığa uğramıştır” değerlendirmesinde bulundu.