- CHP lideri ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanlarından Ünal Çeviköz, seçimin kazanılması halinde planladıkları dış politika hamlelerini Amerikan basınına anlattı. Çeviköz, Politico sitesi ile söyleşisinde Avrupa Birliği (AB) ve NATO ile ilişkilerde yeniden başlangıç vaat ederken, haklarındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen cezaevinde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılacağını söyledi.

2025 Asgari Ücret Tespit Komisyonu İlk Toplantısı Başladı! 2025 Asgari Ücret Tespit Komisyonu İlk Toplantısı Başladı!

RELATED VİDEO
Yeni bir hükümetin Türkiye'nin insan hakları konusunda kötüleşen sicilini onarmaya çalışacağını söyleyen Çeviköz, Demirtaş ve Kavala hakkındaki AİHM kararlarına uyulacağını vurguladı. Politico ise Demirtaş ve Kavala için "Erdoğan'ın şu an cezaevinde tutulan en tanınmış muhalifleri" tanımını yaptı.


'İÇ SAİYASETTE NORMALLEŞME SÜRECİ, DIŞARIDA ALGIYI DEĞİŞTİRECEK'

"İç siyasette bir normalleşme süreci başlatacağız" diyen Çeviköz, "Bu da müttefiklerimize ve tüm Avrupa ülkelerine basitçe, 'Türkiye'nin yeniden demokrasi yolunda olduğu' mesajını verecek ve Türkiye'nin pozisyonuna dair algıda ciddi bir değişiklik yaratacak" ifadelerini kullandı.

'AB İLE ZITLAŞMA POLİTİKASINA SON VERİLECEK'

Çeviköz, Türkiye'nin AB üyeliğine geleneksel olarak karşı çıkan Fransa ve Avusturya gibi ülkelerle ilgili soruya yanıtında da, Erdoğan'ın Avrupa ile izlediği zıtlaşma politikasına son verilmesi için diplomatik sürecin yeniden başlatılmasının önemine dikkat çekti. "Bu durum Türkiye'nin hemen AB üyesi olacağı anlamına gelmiyor" diyen Çeviköz, "Fakat bu bir süreç meselesi ve önemli olan da süreçtir. Ülkemizin, uygar uluslar topluluğunun bir parçası olarak demokratik bir ülke olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİNİ ENGELLEMEYECEĞİZ'

Muhalefetin "Erdoğan'ın yaptığının aksine İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımını engellemeyeceğini" de belirten Çeviköz, "İkili sorunlarınızı NATO gibi çok taraflı bir kuruma taşırsanız, o zaman bütün diğer NATO ülkeleri ile kendi ülkeniz arasında bir tür kutuplaşma yaratırsınız. İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin, NATO gibi kolektif bir savunma örgütünün güvenliğini artıracağını ve güçlendireceğini düşünüyorum" diye konuştu.

'RUSYA İLE ASİMETRİK İLİŞKİDEN ÇIKACAĞIZ'

Türkiye'nin Kılıçdaroğlu'nı liderliğinde Rusya ile Ukrayna arasında, Karadeniz tahıl anlaşmasının uzatılması konusunda da bir arabulucu olarak hareket etmeye devam edeceğini ekleyen Çeviköz, "Şu an Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler esasında asimetrik çünkü Türkiye büyük ölçüde Rusya'dan enerji ithalatına bağımlı" ifadelerini kullandı. Çeviköz, "Biz basitçe, Türkiye'nin bir NATO üyesi olduğu gerçeğini vurgulayacağız ve Rusya ile görüşmelerimizde, kesinlikle eşitler arasında bir ilişki arayışında olacağız. Fakat Rusya'ya, Türkiye'nin bir NATO üyesi olduğunu da hatırlatacağız" dedi.

'YUNANİSTAN'LA YENİ BİR ORTAM VAR'

Çeviköz, komşu Yunanistan ile ilişkilerdeki gerilimi de değerlendirdi. Kılıçdaroğlu'nun danışmanı, geçen ay meydana gelen depremlerin "bir fırsat yarattığını ve yeni bir ortam yarattığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "İki ülke de seçime gidecek ve muhtemelen aynı gün seçim düzenleyecekler. Dolayısıyla, bu durum her iki ülke için de yeni bir ufuk açacak." (DIŞ HABERLER)