Bu yıl "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla halklar tarafından yakılacak olan Newroz ateşi, 57'si merkezi olmak üzere yüzlerce yerde kutlanacak. Mersin'de ise Newroz 19 Mart'ta Tırmıl Miting Meydanı’nda kutlanacak. Newroz’a sayılı günler kalırken kentte hazırlıklar da hızlandı.

Newroz’u heyecanla bekleyen kesimlerin başında gelen kadınlar, Newroz alanlarında giyecekleri yöresel kıyafetleri hazırlamaya başladı. Kiras-fistanlarıyla alanlarda olacak kadınlar terzilere akın ederek siparişlerini vermeye başladı. Alınan siparişlerden dolayı yoğun bir mesai yapan terziler de şimdiden Newroz coşkusunu yaşıyor.

KADINLAR HAZIRLIKLARINA GÜNLER ÖNCESİNDEN BAŞLADI

Terzi İmran Doğan, Newroz Bayramı’nın sadece Kürtlerin değil aynı zamanda Türk, Arap, Çerkez gibi tüm Mezopotamya halkları için tarihsel önemine değindi. Doğan, Newroz’u özellikle de kadınların beklediğini, bundan kaynaklı kadınların Newroz hazırlıklarına günler öncesinden başladığını sözlerine ekledi. Doğan, “Son günlerde çokça sipariş almaya başladık. Kimisi kıyafet alıp getirip diktiriyor, kimisi de kiralıyor. Bu yoğun talep biraz fazla mesai yapmamıza neden olacak. Avrupa’dan da sipariş alıyoruz. İşimiz oldukça yoğun mesela son birkaç gündür çalışmaktan dolayı eve geç gidiyoruz. Siparişlerimiz daha çok yöresel ve adına ‘Botani’ dediğimiz bölgesel kıyafetler daha çok tercih ediliyor. Kıyafetlerde daha çok ‘kesk u sor, zer’ renkler tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.

'NEWROZ COŞKUSU EKONOMİK KRİZİN ÖNÜNE GEÇTİ'

Doğan, ekonomik krize rağmen kıyafetlere ilginin oldukça yoğun olduğunu belirterek “İnsanlar bu Newroz’da daha bir coşkulu. Ekonomik kriz çok etkilemedi sanırım” dedi.

Kadınların Newroz coşkusunun önünde ekonomik krizin duramadığını ifade eden Doğan, “Evet hayat çok pahallı, insanlar geçim sıkıntısı yaşıyor. Biz de ayakta durmakta zorlanıyoruz fakat kadınlar, Newroz kıyafetleri için hiçbir şeyden kısmıyor. Bu Newroz’a o kıyafetlerle gidilecek. Kıyafet siparişleri Newroz gününe yaklaştıkça daha çok artacak gibi” diye konuştu.

NEWROZ İNDİRİMİ

Terzi Fadile Demir ise, her Newroz Bayramı’nın coşkusunu çocukluğundan beri yaşadığını belirterek, Newroz nedeniyle herkes istediği yöresel kıyafeti giyebilsin diye kadın müşterilerine indirim yaptığını söyledi. Çokça sipariş aldıklarını belirten Demir, “Galiba biz Kürtler söz konusu Newroz olunca paraya bakmıyoruz. Biz de Newroz’a özel kıyafetlerde indirim kampanyası yaptık” ifadelerini kullandı.

Kadınların, Newroz’da en çok tercih ettiği kıyafetlerin düz kesim ancak renkli kıyafetler olduğunu aktaran Demir, “Biz de Newroz coşkusunu yaşıyoruz. Kısacası Newroz anlatılmaz, yaşanır” dedi. (MA)