Kış mevsiminin habercisi olarak bilinen Guhişk, Kurdistan’ın birçok bölgesinde yetişiyor. Fındık büyüklüğünde, ekşimsi bir tadı olan Guhişk, Eylül ayının sonlarıyla birlikte satışa sunuluyor. Soğuk algınlığı ve bazı hastalıklara iyi geldiği bilinen Guhişk, aynı zamanda hoşaf yapımında da kullanılıyor.

Wan merkezinde seyyar satıcılık yapan Baran Yentur (30), Guhişk satışından elde ettiği gelirle 7 kişilik ailesinin geçimini sağlıyor. Yentur, “Sonbahar aylarının gelmesiyle Guhişk sezonu başladı. Kurdistan’ın birçok bölgesinde yetişiyor. Ağaçlardan toplayıp geçim kaynağı yapıyoruz. Zor ve zahmetli bir iş ama mecburuz” diyor.

Bu yıl Guhişk’in kilosunu 200 TL’den sattıklarını belirten Yentur, geçen yıl bu fiyatın 150 TL olduğunu hatırlatarak, “Fiyatın yüksek olması nedeniyle halk şikayetçi. Bu yüzden satışlarımızda düşüş yaşanıyor. Geçen yıl günde 30-40 kilo satarken, bu yıl 20-25 kilo arasında satış yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Rojin Kabaiş’in Kayboluşunun Onuncu Gününde Arama Çalışmaları Sürüyor Rojin Kabaiş’in Kayboluşunun Onuncu Gününde Arama Çalışmaları Sürüyor

Yentur, kilosu başına 20 TL kazanç elde ettiğini ve günde kazandığı 500 TL’nin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını da ekliyor. Yüksek fiyatlar ve azalan talep, Guhişk satıcılarını zor bir döneme sokmuş durumda.

Kaynak: MA