Ticaret Bakanlığı, 18 Ağustos 2022'de ülke genelinde tüm berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması yönünde karar aldı. Buna göre her ilde hangi günün tatil olacağına sektör temsilcileriyle görüştükten sonra valilik karar verecekti. Pek çok kentte tatil olarak pazar günü belirlenmişti. 

Ticaret Bakanlığı yeni bir açıklama yaptı ve kadın kuaförleri ile güzellik salonlarının pazar günü kapanma zorunluluğuna muafiyet getirildiği belirtildi. Buna göre işletmeler pazar günü açık olabilecek ve personelin hangi gün izin yapacağına kendileri karar verecek.

Bakanlığın ilk açıklamasında "Bu doğrultuda, berber, kuaför ve güzellik salonlarının ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olması uygulaması 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girecek ve bu işletmelerin valilikler tarafından belirlenen günlerde kapalı olmadığının tespiti halinde Bakanlığımızca idari yaptırım uygulanacaktır" denilmişti.

OECD’den Çarpıcı Enflasyon Raporu: Türkiye Gıda Fiyatlarında Yıllık Yüzde 58,9 Artışla İlk Sırada OECD’den Çarpıcı Enflasyon Raporu: Türkiye Gıda Fiyatlarında Yıllık Yüzde 58,9 Artışla İlk Sırada

EYLEM YAPILMIŞTI

Ankara Kuaför ve Güzellik Uzmanları Birlik, Beraberlik, Dayanışma ve Kalkınma Derneği (AKGU-DER) üyeleri, 6 Ağustos 2024'te Ulus Meydanı'nda toplanarak eylem yapmıştı.

AKGU-DER Başkanı Hesna Korgan şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu uygulama sadece işletme sahipleri değil aynı zamanda personelimizi de olumsuz etkilemektedir. Maaşlarının gelir kaybı çalışanların maaşlarının, kira ve fatura giderlerinin ve sigorta primlerinin düzenli ödenmemesi durumunu ortaya çıkartacak ve maddi zorluğu büyütecektir. Bu konu sadece Ankara kuaförlerinin değil tüm Türkiye kuaför ve güzellik uzmanlarının ortak sorunudur. Bu sistemin devam etmesi halinde kaçak çalışmaların artması devletimizde ciddi vergi kayıplarının oluşmasına sebep olacaktır. Kuaförlerimizin pazar günü açık kalması, hem esnafımızın hem de müşterilerimizin beklentilerini karşılayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. İşletmelerin kendi tercihine göre çalışma saatlerini ve günlerini belirleyebilmeleri hizmet kalitesini artıracak ve ekonomik canlılığı koruyacaktır."

Kaynak: Duvar