- Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Agirî Milletvekili Sırrı Sakık, 26 Ekim'de Meclis Genel Kurulu’nda cumhuriyet tarihi boyunca yapılan katliamları yer aldığı rulo kağıdını Meclis kürsüsünde gösterdi.

MHP’li Meclis'i yöneten MHP Başkanvekili Celal Adan, mikrofonun açık olduğunu unutarak, Sakık’a küfür etti. Sarf ettiği sözlere dair özür dilemeyen MHP'li Adan, bugün bir kez daha Meclis'i yönetti. MHP'li Adan, oturum açılışında Sakık’a hakaret ve küfürlerini inkar etti. Bunun yanı sıra Sakık’ın Adan’a tepki gösterdiği sırada MHP’liler Sakık’a bir kez daha küfür ettiği tutanaklara yansıdı. Gerginliğin sürdüğü bu sıralarda HEDEP Milletvekilleri, Meclis kürsüsünü işgal etti. Alkış ve zılgıtlar ile Adan protesto edildi.

Bu sırada AKP’li Özlem Zengin’in Adan ile görüşmesi ardından Adan, oturuma 5 dakika ara verdiğini duyurdu. Ancak oturum uzun süre boyunca tekrardan açılmadı.

ADAN’IN ETTİĞİ KÜFRÜ KABUL EDİLDİ

Edilen bilgilere göre protesto nedeniyle MHP’liler, Meclis’te bulunan Saadet Partisi, CHP, AKP ve diğer siyasi parti Grup Başkanvekilleri ile HEDEP Grubu ile temas kurmaya çalıştı. Bu adım ile siyasi partiler Grup Başkanvekilleri ile HEDEP Grubu arasında görüşme trafiği başladı. Bu trafikte, MHP’lilerin bazı talepleri HEDEP Grubu’na getirildi. Buna göre; MHP’lilerin Adan’ın ettiği küfrü öncelikle kabul ettiği HEDEP grubuna iletildi.

GERİ ADIM ATTI

Bu adımdan sonra MHP’lilerin HEDEP Grubu’ndan bazı taleplerde de bulundu. Bu talepleri aynı şekilde siyasi parti Grup Başkanvekilleri tarafından HEDEP Grubu’na iletildi. Buna göre MHP’lilerin bir diğer talebinin ise Adan’ın ettiği küfrü kabul ettikten sonra Adan yerine Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül’ün bu kabulü Meclis kürsüsünden kamuoyuna deklere etmek. Ancak HEDEP’lilerin bu talebi de reddetti. Bunun üzerine MHP’lilerin bu sefer ise HEDEP’lilerden başka bir talepte bulundu. MHP’lilerin, Bülbül’ün konuşma yaptıktan sonra ayrıca Adan’ın da, “Evet, katılıyorum” şeklinde ifadeler de kullanacağına dair güvence verdi.

TALEBİ KABUL EDİLMEDİ

DEM Parti Eşbaşkan adaylarından halka 'çözüm' sözü DEM Parti Eşbaşkan adaylarından halka 'çözüm' sözü

Ancak HEDEP’liler, bu talebi de kabul etmedi. Adan’ın ettiği küfrü kabul etmesi ve hem Sakık hem de HEDEP grubu ile Meclis’ten yanı sıra tüm toplumdan özür dilemesi gerektiğinin altını çizdi.