Kurban Bayramı’na iki gün kalırken, besiciler ellerinden hayvanlarını çıkarmaya çalışıyor. Geçen yıla göre fiyatlardaki yüzde yüzü aşan zam kurbanlık satışlarını düşürdü. Wan’ın Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesinde bulunan Canlı Hayvan Pazarı’nda satış yapmaya çalışan besiciler artan maliyetten, alıcılar da yüksek fiyatlardan dert yandı.
122 HAYVANDAN 3’ÜNÜ SATABİLDİ
Besicilerden Rıdvan Alpata (36), 15 yıldır hayvancılıkla uğraştığını ancak bu kadar kötü bir durumla karşılaşmadığını söyledi. Satış için bir haftadır hayvanları getirdiğini ancak halkın alım gücü olmadığından satış yapamadığını dile getiren Alpata, “İnsanlar sadece bakmak için geliyor. Geçen yıl 10 bin TL olan kurbanlık bu yıl 25 bin TL’ye çıktı. 122 hayvanım vardı ancak sadece 3 tanesini satabildim. Onları da maliyetine sattım. İnsanlar aldıkları asgari ücretle nasıl kurbanlık alabilsin? Maaşını kurbanlığa verse ay boyunca nasıl geçinecek? Her gün sabah hayvanları arabayla getirip, akşam tekrar eve götürüyoruz. Her koyun başına günlük masrafım 150 -200 TL. Günlük toplam giderim ise neredeyse 1000 TL’yi buluyor” diye belirtti.
‘HALKTA PARA YOK’
Her geçen gün derinleşen ekonomik krizin herkesi etkilediğini vurgulayan Hasan Şener, “24 yıldır hayvancılık işi yapıyorum. Hiçbir yıl bu kadar pahalılığa şahit olmadım. Günlerdir sadece gelip gidiyoruz. Çünkü halkta para yok. Gelen fiyata bakıp gidiyor. Kimi insanlar asgari ücret dahi alamıyor nasıl 20 bin TL olan bir kurbanlık alsın?” diye sordu. Geçen yılın satışlarının daha iyi olduğunu dile getiren Şener, “Böyle devam ederse mecburi işi bırakacağız. Halk çok kötü durumda kimse evine bir şey götüremiyor. Birçok arkadaşımız şuan zarar etmiş durumda. Yetkililer biran önce bu sorunlara çözüm getirmelidir” ifadelerini kullandı.
4 KURBANLIK SATABİLDİ
Pazara getirdiği 100 koyundan sadece 4’ünü satabildiğini aktaran Sevdin Yacan, şunları belirtti: “30 yıldır bu işi yapıyorum. Hayvancılık işi zor ve zahmetlidir. Yemin torbası 500, samanın tonu 10 bin TL. Alamayacak duruma geldik. Yine buraya getirdiğim hayvan başına 3 TL veriyorum. Satış yapamadığım için bir haftada 5 bin TL zararım oldu. Böyle giderse zararım daha da artacak. Çünkü satamadığım hayvanları mecburen kasaba vereceğim ve şuan etin kilosu 500 TL olmasına rağmen bizden 300 TL’den alacak. Her yönüyle zarar. Bu durumun sorumlusu iktidardır.”
ALICI DA SATICI DA MEMNUN DEĞİL
İktidarın kötü yönetiminden kaynaklı halkın bu durumda olduğunun altını çizen besici Hilmi Kaçka, “Paranın değeri düştüğünden insanlar bir şey alamıyor. Kurbanlık almak istiyorlar ancak fiyatlar oldukça yüksek. Ülkede her geçen gün ekonomik kriz büyüyor, pahalılık artıyor. İnsanlar attık asgari ücretle geçinemiyor. Yem ve saman fiyatlarında geçen yıllara göre yüzde yüz artış var. Bu nedenle hayvanlara yeteri kadar yem, saman veremiyoruz. Günledir buradayız ancak alan yok. Ne satıcı ne de alıcı memnun. Halkın bu duruma gelmesi iktidarın kötü yönetiminden kaynaklıdır. Tek çözüm iktidarın değişimidir ve temennimiz de biran önce değişmesinden yana.”
‘ZARAR DİĞER YILLARA GÖRE YÜZDE YÜZ’
15 yıldır besicilik yapan Vahyeddin Zirek de, bayrama son iki gün kaldığını ancak 150 koyundan sadece 10’ununu satabildiğini söyledi. Satışların hiçbir yıl bu kadar düşmediğini belirten Zirek, “Satış yapamıyoruz, hayvanlar elimizde kaldı. Zararımız geçen yıllara göre yüzde yüz. Her gün nakliye için 1000 TL yakıt parası veriyorum. Her sabah hayvan pazarına geliyoruz ancak günü zararla kapatıp eve gidiyoruz. Hayvanlar olduğu kaldı. Artan maliyetlerden dolayı ne alıcısı var ne de satıcısı. Böyle nereye kadar devam edecek? Son iki gün kaldı satış olmazsa büyük zarar edeceğiz” diyerek, dert yandı.
‘KURBANLIKLAR ELDE KALDI’
“Hayvan fiyatları da döviz gibi yerinde durmuyor” diyen Cafer Sağlam ise şöyle devam etti: “Yıllardır hayvancılık yapıyorum. İlk defa bu kadar pahalılık var. Dolar gibi her gün fiyat değişiyor. Geçen yıllarda 8 bin TL’ye aldığımız hayvan şuan 18-20 bin TL civarında. Hayvanlar elde kaldı.”