GÜNDEM

Kürt Dil Platformu’ndan partilere: Kürt dili kırmızı çizgidir

Seçimler öncesi taleplerini partilere ileten Kürt Dil Platformu, "Kürt dili ve kimliği kırmızı çizgidir. Tüm adaylar için Kürt dili ortak kriter olmalı" çağrısı yaptı.

Abone Ol

Platforma Zimanê Kurdî (Kürt Dil Platformu), 2023 seçimlerine yönelik taleplerine dair Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Eş Başkanları Zeyyat Ceylan ve Gülistan Atasoy, Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Sultan Yaray ve birçok parti temsilcisi toplantıya katıldı.

'YA İNKAR YA KABUL'

Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizirî, yaklaşan Mayıs seçimlerini işaret ederek, toplumsal ve siyasi açıdan anlam ve önemine değindi. Tüm siyasi partilerin Kurdistan ve Türkiye için çözüm önerilerini sunduğunu dile getiren Cizirî, “Sunulacak bu siyaset ya kararlılıkla çözümden, barıştan, diyalogdan, özgürlükten, demokrasiden ve eşitlikten yana olacaktır ya da Türkiye Cumhuriyeti'nin Kürt halkına karşı yüz yıldır yürüttüğü siyaset devam edecektir. Ya Kürtlerin inkarı, asimile edilmesi ve yok sayılması devam edecek ya da Kürt halkının statüsü kabul edilecek” dedi.

‘DİLİMİZ KÜRTÇE, VATANIMIZ KURDİSTAN’

Kürtlerin dilini ve kimliğini yok sayan çok yönlü ve geniş çapta asimilasyon fikir ve önermeleriyle dolu ırkçı seçim çalışmalarını kabul etmediklerinin altını çizen Cizirî, “2023 seçimlerinde bizim için asıl soru şu olacak; Ya Kürtler kendi dillerine ve kimliklerine kavuşup özgür ve eşit yurttaşlar olacak ya da karşılıklı ret, esaret, ırkçılık ve kibir devam edecek. Bu bağlamda Kürt Dili Platformu'nun tavrı çok nettir; Bizim için Kürt dili ve kimliği kırmızı çizgidir. Herkes ve siyasi taraflar şu gerçeği iyi bilsinler; biz Kürdüz, dilimiz Kürtçe ve vatanımız Kürdistan’dır.” diye belirtti.

‘DİLSİZ HAYAT OLMAZ’

Cizirî, Kürt Dili Platformu’nun 2023 seçimlerine yönelik taleplerini ise şu şekilde sıraladı: “Anaokullarından, ilkokul ve ortaokullara, hatta üniversitelere kadar eğitim dili Kürtçe olmalıdır. Kürdistan'ın köy, şehir, mahalle ve sokaklarındaki tüm isimler Kürtçe olmalıdır. Kuzey Kürdistan'ın resmi kurumlarında ve belediyelerinde çalışan personelin Kürtçe okuma yazma ve konuşma bilmelidir. Bölge camilerinde hutbeler Kürtçe okunmalıdır. Bu isteklerin gerçekleşmesi için resmi Kürt Dil Kurumu kurulmalı ve ona bütçe ayrılmalıdır. Bölgemizdeki seçimlerde milletvekili ve belediye adaylarının Kürtçe bilmesi gerekmektedir. Bölgemizde seçimlere katılacak tüm adaylar için Kürt dili ortak kriter olmalıdır. Seçim sürecinde her türlü etkinlikte Kürtçenin iyi bir şekilde görünür olması gerekmektedir. Tüm Kürt adaylarının Kürtçe konuşmasını, tartışmalar yapmasını, toplantı, konferans ve panellere katılmasını, Kürtçe sloganlar atmasını talep ediyoruz. Dilsiz hayat olmaz, hayat da Kürtçe güzel.”