WhatsApp, Instagram ve Facebook’ta Erişim Sorunu: Çöktü Mü? WhatsApp, Instagram ve Facebook’ta Erişim Sorunu: Çöktü Mü?

Mereş’teki ikinci depremin merkez üssü olan Elbistan’ın kırsal mahallelerinin yaraları halen sarılamadı. İlçeye bağlı Hasanali Mahallesi’nde onlarca ahır ve ev yakıldı. Yolları beş gün boyunca kardan kapalı olan ve GSM operatörlerinin çalışmadığı mahalle ile, günler sonra iletişim kurulabildi. Depremin ilk 5 gününü bir ahırda geçiren 100 yurttaş, hayvanlarla birlikte kaldı. Yiyecek, barınma, ısınma ve su ihtiyaçları nedeniyle büyük zorluklar yaşayan yurttaşlara halen çadır verilmedi. Depremin üzerinden günler geçmesine rağmen hayvanları halen yıkık bir ahırda kalan yurttaşlar, barınamadıkları için göç etti. 100 kişinin yaşadığı mahallede şu an sadece 3 kişi kalırken, böyle devam etmesi durumunda kendilerinin de göç edeceğini ifade etti.

‘YÜZ KİŞİ AHIRDA HAYVANLARLA YAŞADIK’

Depremin olduğu gece üç çocuğuyla birlikte köyde adeta rehin kalan ve ilçe merkezi ile hiçbir iletişim kuramayan Aksu ailesi, devletin kendilerine hiçbir şekilde el uzatmadığını belirtti. Yaşadığı geceyi anlatan Leyla Aksu, “Biz, maddi ve manevi olarak her türlü sıkıntıyı yaşadık. Hiçbir şekilde bize el uzatılmadı. Ahırlarımız hep yıkıldı, hayvanlarımız öldü. Evlerimiz hasarlı içeri giremiyoruz. Ben ve üç çocuğum eksi 20 derecede 4 gün boyunca dışarıda mahsur kaldık. Biz evimize giremedik, bu kar ve kışta dışarıda beklemek zorunda kaldık. Hiçbir şekilde devlet yetkilileri bizi sormadı. Kimse bize yardımcı olmadı. Halen mağduruz. Böyle olmaması gerekiyordu. İnsan, halkına bu kadar duyarsız olmaması gerekiyor” dedi.

‘DEVLET BİZE EL UZATMADI’

Deprem gecesi mahalle yolunun kapalı olduğunu, telefonların çekmediğini ifade eden Aksu, “Ben ve 4 çocuğum donmak üzereydik. Biz köyde, bir ahırın içerisinde yüz kişi hayvanlarla beraber kaldık. Beşinci gün bir ekip geldi ve yollarımızı açtı. Yaşlılarımız perişan oldu. Yine hayvanlarımız enkaz altında kalarak öldüler. Biz kimseye ulaşamadık. Devlet de bize el uzatmadı, yolları açmadılar. Her konuda duyarsız kaldılar ve her alanda mağdur olduk. Mağduriyetimiz devam ediyor, en azından hayvanlarımızı barındıracağımız bir yer verebilirlerdi. Ya da bize bir çadır verebilirlerdi” diye konuştu.

‘KÜRTLER VE ALEVİLER AYRIMCILIĞA UĞRUYOR’

Kürtler ve Alevilerin ayrımcılığa maruz kaldığını belirten Aksu, “Böyle olmaması gerekiyordu. Bu halka el uzatması gerekiyordu. Ayrımcılık yapıldığını düşünüyorum. Bana bir el uzatılmamış, bir yardım edilmemişse elbette ben böyle düşünürüm. Bu zor zamanda benim yanımda değilse elbette ben bunu düşünürüm” diyerek tepki gösterdi.

‘ŞUAN TANDIRDA YAŞIYORUZ’

Evlerinin enkaza döndüğünü ifade eden Hüseyin Aksu ise, “Deprem oldu dışarıya kaçtık. Günlerce ahırda kaldık. Yardım bize günler sonra geldi. Bize hala çadır vermediler. Şu an bir tandırlıkta kalıyoruz. Üç kişiyiz ve sabaha kadar nöbetleşe uyumak zorunda kalıyoruz. Bu şekilde yaşamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

MA / Adnan Bilen