63 yaşındaki Ekinci, cezaevi çıkışında, "pişmanlık" dayatmasını kabul etmediği için tahliyesinin 6 ay ertelendiğini belirtti.

Kamyonet-Otomobil Çarpıştı:  1'i ağır 3 kişi yaralandı Kamyonet-Otomobil Çarpıştı: 1'i ağır 3 kişi yaralandı

Ekinci, 1994 yılında İstanbul'da gözaltına alınarak tutuklanmış ve Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde "Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezaevinde bulunduğu süre boyunca İstanbul, Dilok, Mêrdîn ve İzmir gibi çeşitli cezaevlerinde kaldı. Geçtiğimiz 6 ay içinde, cezaevi yönetiminin "pişmanlık" talebini reddettiği için tahliyesi ertelenmişti.

Direniş ve Dayanışma Vurgusu

Cezaevi çıkışında kendisini karşılayan kalabalığa seslenen Ekinci, tutsakların hak ihlallerine ve yıldırma politikalarına karşı direniş gösterdiğini vurguladı. "Biz, pişmanlık dayatmasına karşı durduk ve durmaya devam edeceğiz," diyen Ekinci, özgürlüğünü kazanmanın yanı sıra cezaevinde yaşanan sorunlara da dikkat çekti.

Edebiyatla Geçen Yıllar

30 yıllık cezaevi süresinde Ekinci, anadili Kürtçenin Kurmancî lehçesinde toplamda 8 kitap yayımladı. Eserleri arasında "Li Çiyaye Qerejdax Şopa Gerilla", "Birîna Qerejdaxe", "Jan Bune Nepenî", "Rewşa Kurden Ezîdî", "Hemû diwanen min", "Qesra evîne", "Strana merxasa" ve "Dengbêjî" gibi önemli çalışmalara imza attı.

Hayrettin Ekinci’nin özgürlüğü, cezaevindeki diğer tutsaklar için de umut kaynağı oldu. Ailesi ve destekçileriyle birlikte, yeni bir hayata adım atan Ekinci, edebi çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

Kaynak: MA