Eski HDP miletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven, Diyarbakır'da yargılandığı davadan 22 yıl 3 ay hapis cezası almıştı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Güven, tutuklandı. Güven'in hangi cezaevine götürüldüğü bir süre ailesi ve avukatlarından gizlendi. Elazığ Cezaevi'ne gönderildiği çğrenilen Güven'le avukatı Serdar Çelebi görüştü.

Çelebi, cezaevinin koşullarını, Güven'in sağlık durumu ve dava sürecini Artı TV Diyarbakır temsilcisi Bahar Kılıçgedik'e değerlendirdi.

İktidarın Hukuksuzluklarına Karşı Toplumsal Direniş Artıyor İktidarın Hukuksuzluklarına Karşı Toplumsal Direniş Artıyor

Leyla Güven'in tek kişilik bir odada karantina koşullarında kaldığını söyleyen Çelebi, "Biz görüştüğümüzde morali yüksekti ancak yaşı ve sağlık durumu itibariyle biz kaygılıyız," dedi. Çelebi, Güven'in neden gizlnemek istediği konusunda "Bunu anlamak zor. Neden başka bir cezaevine nakil ihtiyacı duyuldu. Biliyoruz ki pandemi koşullarında çok elzem olan nakil talepleri bile bakanlık tarafından reddediliyor. Leyla Güven'e ilişkin böyle özel bir muamele yapılmasına anlam veremiyoruz. Kişiye özel bir uygulama bu. Diyarbakır Cezaevi'ne gittiğimizde bize nereye nakledilği konusunda ısrarla bilgi verilmedi ve güvenlik gerekçesiyle denildi. Avukatları olarak biz güvenliğini nasıl tehlikeye atacağız, buna anlam veremedik. Bazı milletvekillerinin girişimiyle bakanlı üzerinden bilgiye ulaştık. Tabii bu süreçte bizim yaşadıklarımız, ailesinin yaşadıkları korku, endişe gerek ailesi gerekse Güven açısından bir işkence," diye konuştu.

"Belli prosedürler dahilinde Güven'in ailesiyle görüşme imkanı var," diyen Çelebi, "Bizim de gçrüşmemiz açısından yasal bir engel yok, görüşmeye devam edeceğiz. Görüştüğümüzde kendisi bize moral vermeye çalışıyordu. Ama daracık bir odada, Elazığ soğuk bir memeleket, cezaevi koşulları soğuktu. Bizden kalın kıyafetler istedi. Koşullar çok iyi değil açıkçası," bilgisini verdi.

Güven'in tutuklanması ve dava süreciyle ilgili de konuşan Çelebi, şu bilgileri verdi:

"Leyla Güven'in dosyası çok ilginç bir dosya. Sayın Leyla Güven yıllardır demokratik siyaset yapıyor. Daha önce KCK ana dosyasından dolayı uzun süre tutuklu kaldı ve belediye başkanlığüı yaptığı için tutuklu kalmıştı. Son olarak 2018'de Afrin'e yönelik operasyonu eleştirdiği için gece vakti gözaltına alınmıştı. 20'den fazla dosya birleştirildi ve tamamı demokratik siyaset alanında konuşmaları. DTK'nin hiçbir çalışması kamuoyundan gizlenmedi. Zaten kuruluş amacı toplumsal sorunları çözmek. Bu sorunları çözerken yeri geldi valilerle, bakanlarla görüştü, yeri geldi TBMM'den davet aldı. Böyle açık bir kongre, 2016'dan sonra illegalize edilmeye çalışldı. Yani müvekkilim tamamen demokratik alanda yaptığı çalışmalar nedeniyle 22 yıl ceza aldı. Bu soruşturma 2016'da konjoktürün değişmesine bağlı bir soruşturma."