Ortak Yaşam ve Eşit Yurttaşlığa Doğru” başlıklı Lübnan-Kürt diyalog konferansının sonuç bildirgesinde, “Türk devletinin bölgede izlediği firavunvari politikasını reddetmeyi gerekli görmektedir” denildi.
Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Kürt-Arap ilişkilerinin güçlendirilmesinin yöntemlerini bulma amacıyla düzenlenen ve Lübnanlı, Ermeni, Süryani ve Kürt halklarının “Ortak Yaşam ve Eşit Yurttaşlığa Doğru” başlıklı Lübnan-Kürt diyalog konferansının sonuç bildirgesi açıklandı.
Lübnan-Kürt diyalog konferansının sonuç bildirgesi Newroz Kültür Derneği Başkanı Cemal Hesen tarafından okundu.
Konferansın sonuç bildirgesi şöyle:
“Konferans tarihi bir dönemde bu tarihi anlara tanıklık eden halklar tarafından gerçekleştirilmiştir. Bölgede yaşanan krizler ve çelişkilerin gölgesi altında konferansımız düzenlendi. Lübnan’ın ve bölgenin mustarip olduğu konular bu konferansta ele alındı.
Konferansta 11 madde öne çıktı. Bu maddeler ise şöyle:
“*Konferans, tüm kültürleri geliştirme, tüm kimlikleri kabul ettirmenin sözünü veriyor.
*Konferans, Lübnan ve Ortadoğu’da yaşanan sorunların diyalogla çözülebileceğinden emindir. Şiddet ve silahlarla sorunlar çözülmez. Bu nedenle ‘Demokratik Ulus ve Eşit Yurttaşlık’ projesini son derece önemsemektedir.
*Konferansın amacı halkların ortak kültürel, siyasi, toplumsal değerlerini korumaktır.
*Konferans, öncelikle Lübnan’da olmak üzere, halklar, kimlikler, kültürler, düşünceler ve inançlar arasında tarihsel olarak var olan kültürel diyaloğu güçlendirme ihtiyacına vurgu yaptı. Bu konu için bir aydın komisyonu da önerildi.
*Bu konferans, devletlerin milliyetçilik, ırkçılık ve din gibi çeşitli araçlarla tüm halklar ve kimlikler arasında düşmanlık yaratan siyasetini ifşa etmektedir.
*Konferans, kadınların özgürlüğüne ve çeşitli alanlarda eşitliğin teşviki konusuna olan bağlılığını yineler. Ayrıca kadına yönelik her türlü şiddete karşı olduğunu da gösterir.
*Konferans, Türk devletinin bölgede izlediği firavunvari politikasını reddetmeyi gerekli görmektedir. Aynı zamanda, “yarı-Osmanlıcılık” bağlamında kendi çıkarlarına hizmet etmek için dinin bir araç olarak kullanılmasını da reddeder.
*Konferans, mutlak merkezçi siyaseti reddetme sözü veriyor.
*Konferans, demokrasinin ve demokratik özyönetim modelinin benimsenmesinin, özgürlüğün garantisi ve aynı zamanda en iyi çok yönlü savunma çözümlerinden biri olduğuna inanmaktadır.
Konferansa göre, modern bir yurttaş devletinin gerekliliklerinden biri de Arap halkları, Kürtler ve diğer tüm halklar ve bileşenler arasındaki eşit ilişkilerdir. Aralarında herhangi bir ayrım veya gecikme olmamalıdır.
*Konferans, herhangi bir sorun veya çelişkinin yaşanması durumunda onaylanmış mekanizmayla şeffaf diyaloğu tanır.” (MA)