- İstanbul'un Ataşehir ilçesinde katıldıkları düğünü dağıtmak isteyen kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alınan ve karakolda sonrasında işkence gördüklerini söyleyerek şikâyetçi olan Roman aile, sanık durumuna düşürüldü. Bayır Ailesi işkence ve ırkçılık şikayetleri üzerine polise dava açılmasını beklerken, Başsavcılığın yürüttüğü soruşturma sonucunda haklarında iddianame hazırlandı.
Üçer yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Dava, şikayetçi polislerin katılmaması sebebiyle 7 Haziran'a ertelendi.
RELATED VİDEO
Ataşehir'de yaşayan Roman vatandaş Resul Bayır ve oğlu Hüseyin Bayır 31 Mayıs 2022 tarihinde, katıldıkları düğünü dağıtmak isteyen polis tarafından gözaltına alındı. Baba ve oğul, birlikte götürüldükleri Mustafa Kemal Paşa Polis Merkezi’nde işkenceye, kötü muameleye ve Roman kimlikleri nedeniyle ırkçılığa maruz kaldıklarını savunuyor. Kendilerine tehdit ve işkenceyle tutanak imzalatıldığını da söyleyen aile, polislerden şikayetçi oldu.
Ancak ailenin şikayetleri üzerine dava açılması beklenirken, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda Bayır ailesi hakkında iddianamede hazırlandı. İddianame ile aile sanık konumuna getirildi. Savcı, Roman aile hakkında 'hakaret' ve 'görevi yaptırmamak için direnme' iddialarıyla üçer yıla kadar hapis cezası isteminde bulundu.
30 SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ ÇAĞRI YAPMIŞTI
30 sivil toplum örgütü de dava öncesinde ortak açıklama yaparak duruşmayı izlemeye davet etti. Ancak ilk duruşması görülen davaya şikayetçi polislerin katılmadı. Dava, polislerin zorla getirilme kararı ile 7 Haziran'a ertelendi.
'AİLEYE KARŞI NİYETİ GÖREBİLİYORUZ'
Bayır ailesinin avukatı Suzan Vargün, Artı Gerçek'e yaptığı değerlendirmede usüle ve esasa ilişkin itirazlarda bulunduklarını söyleyerek şöyle dedi: "Ailenin şikayeti hâlâ bir davaya dönüşmemişken polisin şikayeti üzerine aile sanık sıfatıyla hakim karşısına çıkarıldı. Aileye yönelik niyeti burdan da görebiliyoruz."
Vargün, ailenin 'Roman kimliğine karşı saiklerle' kötü muamele gördüklerine ilişkin şikayetine karşı bu davanın açıldığını vurgulayarak, "Bir şekilde bastırılmaya çalışılıyor" dedi.
ABD KONSOLOSLUĞU'NDAN BİR TEMSİLCİ İZLEDİ
Davayı 12 avukatın yanı sıra Roman Hafıza Çalışmaları Derneği (Romani Godi), Eşit Haklar İçin İzleme Derneği ve sivil toplum örgütü üyeleri başta olmak üzere ABD Başkonsolosloğu’ndan da bir temsilci takip etti.
Hakimin izleyici sayısı karşısında şaşırdığı belirtilirken, avukat Vargün "Katılımcıları da göz önünde bulundurduğunuzda bu davanın insan hakları kapsamında olduğunu beyan ettik” dedi. Vargün, duruşmada sanık sıfatıyla yargılanan aile üyelerinin asıl mağdur olduklarının altını çizdi. Davaya katılan avukatlar da ailenin sanık konumunda olmasında "Roman kimliğine yönelik tutumun" etkili olduğuna dikkat çekti.