Millî Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı yeni yönetmelikteki değişiklikler, eğitim sistemi içindeki çeşitli gruplara yönelik önemli düzenlemeler getiriyor. İşte özetle bu düzenlemelerin ana noktaları:

  • Koruma ve Bakım Altındaki Öğrenciler: Anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında koruma kararı verilen, koruyucu aile yanına yerleştirilen veya evlat edinme sürecinde olan öğrenciler, örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine en geç 6 ay içinde geçiş yapabilecekler.

  • Eğitim ve Bakım Tedbiri Kararı Verilen Öğrenciler: Çocuk Koruma Kanunu kapsamındaki eğitim veya bakım tedbiri kararları doğrultusunda, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde geçici ikamet değişikliği yapmak zorunda kalan öğrenciler de en geç 6 ay içinde açık öğretim sistemine geçiş yapabilirler.

  • Özel Durumlar: Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu, Engelli Sağlık Kurulu Raporu veya Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu bulunanlar, harp veya vazife malulü sayılanların çocukları, aylık bağlanan şehit ve gazi çocukları, Türk Ceza Kanunu kapsamındaki suç mağdurları, millî sporcular, tutuklu veya hükümlü olarak ceza infaz kurumunda bulunanlar belirli şartları taşımaları hâlinde açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi veya açık öğretim imam hatip liselerine geçiş yapabilecekler.

    ÖSYM duyurdu.. 2024-YÖKDİL/2 başvuruları başladı ÖSYM duyurdu.. 2024-YÖKDİL/2 başvuruları başladı
  • Evde ve Hastanede Eğitim Alan Öğrenciler: Evde veya hastanede eğitim görenler, “Öğrenci Nakil ve Geçişlerine Esas Teşkil Eden Hastalıklar” listesindeki sağlık raporuna sahip kişiler, örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybedenler ve sınıf tekrarı durumunda öğrenim hakkı devam eden öğrenciler, veli talebiyle açık öğretim sistemine geçiş yapabilecekler.

  • İkamet Değişikliği ve Tercih Yapmayan Öğrenciler: İş veya iş yeri değişikliği nedeniyle ikamet yerini değiştiren veli veya vasisinin bulunduğu yeni il/ilçede uygun okul türü bulunmayan öğrenciler, ortaokul veya imam hatip ortaokulu mezunu olup tercih yapmadığı için örgün ortaöğretim kurumuna yerleşmeyenler ve 9. sınıfta devamsızlık hakkını dolduranlar da açık öğretim sistemine geçiş yapabilecekler.

  • Sporcular ve Hafızlık Eğitimi Alanlar: MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün hafızlık modüllerine kayıtlı olanlar, Diyanet İşleri Başkanlığınca açılan Kur'an kurslarında hafızlık veya bu alanı destekleyici Arapça ve temel İslam bilimleri eğitimi alanlar, millî sporcular ve lisanslı sporcular ile olimpik hazırlık merkezleri veya sporcu eğitim merkezlerine kayıtlı olan sporcular da açık öğretim liseleri ve mesleki açık öğretim liselerine geçiş yapabilecekler.

Bu değişiklikler, özellikle eğitimde erişilebilirliği artırmak ve çeşitli ihtiyaçları olan öğrencilerin eğitim hayatına devam etmelerini sağlamak amacıyla yapılmış gibi görünüyor.

Kaynak: igf