Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayı işsizlik verilerini değerlendirirken, işgücü piyasasındaki durumun hem niceliği hem de niteliği açısından önemli olduğunu vurguladı. Şimşek, işsizlik oranındaki artışın, uyguladıkları ekonomi programının kısa vadeli olumsuz etkilerinden biri olduğunu ifade etti. Haziranda işsizlik oranının yüzde 9,2'ye yükseldiğini belirten Şimşek, ancak bu yıl sonunda işsizlik oranının daha düşük ve tek haneli olmasını öngördüklerini söyledi.

Vergi Kaçakçılığına Karşı Sert Önlem: Hazine 250 Milyon Liralık Ceza Uyguladı Vergi Kaçakçılığına Karşı Sert Önlem: Hazine 250 Milyon Liralık Ceza Uyguladı

Ayrıca, haziran ayında cari dengenin fazla verdiğini ve yıllık cari açığın 24,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini aktaran Şimşek, ikinci çeyrekte cari açığın milli gelire oranının yaklaşık yüzde 2,2’ye, üçüncü çeyrekte ise yüzde 2’nin altına gerilemesini beklediklerini belirtti. Programlarının dengelenme ve dezenflasyon konusunda olumlu sonuçlar verdiğini ancak işgücü piyasasında kısa vadeli olumsuz etkiler yarattığını söyledi.

Şimşek, işgücü piyasasının sadece nicel verileri değil, aynı zamanda niteliklerinin de önem taşıdığını belirterek, verimlilik artışı, beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve dijital dönüşüme odaklanan yapısal reformlara önem verdiklerini vurguladı. Bu şekilde kalıcı refah artışını sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Kaynak: Birgün