Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni kabineyi açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin en dikkat çeken isimlerinden biri de Mehmet Şimşek oldu. Şimşek'in yabancı yatırımcı ve finansman çekebileceği beklentisiyle yeniden bakanlığa getirildiği belirtiliyor. Bu durumda Erdoğan'ın 'nas' diyerek savunduğu faiz ve ekonomi politikalarında değişimler olabileceği de ifade ediliyor.
Peki, Mehmet Şimşek Kimdir? Daha önceki hangi bakanlıklarda bulundu? Kaç Yaşında? Nereli?
BATMAN'DA DOĞDU
İşte detaylar:
Mehmet Şimşek, 1 Ocak 1967 Batman doğumlu. Ortaokul ve lise eğitimini Gercüş'te tamamladı. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisansını Exeter Üniversitesi'nde tamamladı. Finans ve ekonomi dalında yüksek lisans derecesini almaya hak kazandıktan sonra Türkiye'ye geri döndü.
ABD ELÇİLİĞİNDE EKONOMİ UZMANI OLARAK ÇALIŞTI
Türkiye'ye geri döndüğünde üç ay süreliğine Etibank'ta çalıştı. 1993 yılında mecburi hizmet için geldiği Türkiye'de verilen görevde çalışırken bir ilan üzerine başvurduğu ABD büyükelçiliğinde Türkiye ekonomisi üzerine birtakım analizler yapılan bir bölümde kıdemli ekonomist sıfatıyla 4 yıl görev yaptı.
1997 yılında ABD'de oturma izni aldı ve New York'a taşındı. Union Bank of Switzerland'ın hisse senedi analiz biriminde işe başladı. Ancak kısa bir süre sonra, 1998'in başında İstanbul'a döndü ve burada Deutsche Bank menkul değerler bölümünde çalıştı.x
Ardından Merrill Lynch'te Akdeniz bölgesi sorumluluğunu üslendi. Kısa bir süre sonra Orta Avrupa ve Rusya da analizlerinin kapsamına dahil oldu ve bu görevi esnasında ilgili bölge ülkelerinin başbakan ve başkan düzeyinde çok sayıda yetkilisiyle görüşmeler yaptı. 2005 yılı sonunda Merril Lynch'ın gelişmekte olan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesi ekonomik ve stratejik araştırmalar bölümü başkanlığına getirildi.
Emerging Markets dergisi tarafından 2013 yılında Avrupa’da yılın maliye bakanı seçildi. Aynı yıl Foreign Policy dergisi tarafından da dünyanın en etkili 500 kişisi arasında gösterildi.
IMF YÖNETİCİLİĞİ YAPTI
Ayrıca, 2007-2009 yılları arasında Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Türkiye Guvernörlüğü ve 2008-2011 yılları arasında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Üyeliği görevlerini yürüttü.
Ankara, İstanbul, New York ve Londra'da uluslararası kuruluşlarda ekonomist, stratejist ve yönetici olarak çalıştı. 'Emerging Markets' dergisi tarafından 2013 yılında 'Yükselen Avrupa'da Yılın Maliye Bakanı' seçildi, aynı yıl 'Foreign Policy' dergisi tarafından da dünyanın en etkili 500 kişisinden biri olarak gösterildi.
SİYASİ HAYATI
Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım başbakanlığında kurulan hükûmetlerde görev aldı. 2007, 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AKP milletvekili olarak TBMM'ye girdi.
60. Hükümette Devlet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı, 61 ve 62. Hükümetlerde Maliye Bakanlığı görevlerinde bulundu. 64 ve 65. Hükümette Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.
DEPREM PARALARININ DUBLE YOLA GİTTİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI
Öte yandan Mehmet Şimşek, 1999'da getirilen deprem vergilerinden elde edilen gelirin nereye harcandığı konusunda en net açıklamayı yapan isim olmuştu. 2011 yılında, Maliye Bakanı koltuğunda otururken, toplanan paraların deprem için değil duble yol, sağlık ve eğitim harcamaları için kullanıldığını söylemişti.
ERDOĞAN, ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ ÜZERİNDEN ELEŞTİRMİŞTİ
Şimşek'in bakanlık koltuğuna oturması, Erdoğan'ın kendisini hedef alan açıklamasını da yeniden gündeme getirdi. Erdoğan, 2019 yılında İstanbul'da bulunan ve kurucuları arasından Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da olduğu Şehir Üniversitesi'ne arazi tahsisi tartışmalarıyla ilgili konuşmasında Şimşek’in de adını vererek şunları söylemişti:
“Şunu çok açık söylemek durumundayım; her şeyden önce Şehir Üniversitesi’nin tahsisini başbakanlığım döneminde yapan benim. Tahsisini yapan ben olduğuma göre daha sonra malum zat başbakan olunca bu tahsisi Şehir Üniversitesi’ne mülkiyet devrine dönüştürmüştür. Türkiye'de hiçbir üniversiteye tapu devri olmamıştır. Bunlar dürüstlüğü kimseye bırakmıyorlar değil mi? Öksüz yetimin hakkını kalkıp kurdukları üniversiteye tapu devri yapmak suretiyle bunu sağlıyor. Bu nasıl doğruluk. Peki yanında kim var? Yine bir başka isim Sayın Babacan var. Mehmet Şimşek var. Başka kim var; Feridun Bilgin var. Hani bunlar dürüsttü ya? Dürüstlüğü bunlar kimseye bırakmıyordu.” (EKONOMİ SERVİSİ)