4 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki maaş zammının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinde müzakere süreci yarın sona eriyor.

BDDK Verileriyle Türkiye'nin En Zengin Şehirleri Belirlendi BDDK Verileriyle Türkiye'nin En Zengin Şehirleri Belirlendi

HÜKÜMETİN TEKLİFİ

17 Ağustos'ta yapılan üçüncü toplantıda hükümet ilk teklifini revize ederek, memur ve memur emeklisine 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında 5 artış teklif etti.

MEMUR SEN'İN TALEBİ

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

RELATED VİDEO

Konfederasyon, 2025 için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Belirlenen takvim gereği müzakereler yarın yapılacak dördüncü toplantı ile sona erecek. Gözler kamu işveren heyetinin yapacağı yeni tekliflere çevrildi. Müzakerelerden uzlaşma çıkmaz ise süreç Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na gidecek. Kurul, toplu sözleşmeye dair nihai kararını 31 Ağustos'a kadar verecek.

YALÇIN: İMZA ATTIRACAK BİR TEKLİF BEKLİYORUZ

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın sürece ilişkin bugün yaptığı açıklamada, "Refah payı isteğimiz, enflasyonist ortamda konformist bir beklenti değil, alım gücümüzü koruyacak güçlü bir enstrümandır. Kamu İşvereni ve hükümetten yarın, aileleriyle birlikte 25 milyon kamu görevlisi ve emeklisini mutlu edecek ve Memur-Sen’e imza attıracak teklifi bekliyoruz. Her ne kadar oransal zamda uzlaşılacak noktaya gelemediysek de; hem hizmet kolu tekliflerinde hem de genele ilişkin bölümde bazı kritik başlıklarda önemli ilerlemeler sağlamış görünüyoruz" dedi.


Toplu sözleşme görüşmelerinde gündeme gelen enflasyon farkının, zam teklifi gibi sunulduğunu belirten Yalçın, şu eleştiride bulundu:

"Bugün görüyoruz ki 6 ay boyunca yaşayacağımız sıkıntılar sonucu alacağımız enflasyon farkı zam gibi sunuluyor. Açıkça söylüyorum, enflasyon farkı kamu işvereninin jesti falan değil toplu sözleşme kazanımımız ve geçmişe dönük alacağımızdır. Önemli olan masada beklentinin karşılanmasıdır. Beklentimiz ise açık ve nettir. Gerçekçi, piyasa koşullarını dikkate alan, öngörülen enflasyonu ihmal etmeyen, refah payı içeren, kamu görevlilerinin reel alım gücünü yükseltecek yeni bir teklifle gelinmesidir. Bu sebeple yüzdelik zamda iyileştirici bir irade, refah payında ise olumlu bir adım bekliyoruz."