Memur ve memur emeklisinin iki yıllık zam oranında gözler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nda. Kurul ikinci toplantısını dün yaptı. Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

Sayıştay Başkanı Metin Yener başkanlığındaki toplantıya, Kamu İşveren Heyeti ve sendika temsilcileri de katıldı. Toplantıda, Kamu İşveren Heyeti ile sendikaların görüşleri dinleniyor.

Toplantıda taraflar dinlendi. Önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ardından Memur-Sen yetkilileri zam oranına ilişkin kendi bakış açılarını ortaya koydu.

RELATED VİDEO
Play Video
Heyet bugün üçüncü toplantısını yapıyor.

Aziz Çelik'ten Sert Uyarı: "OVP'nin Enflasyon Hedefi Emekçileri Mağdur Edecek" Aziz Çelik'ten Sert Uyarı: "OVP'nin Enflasyon Hedefi Emekçileri Mağdur Edecek"

KURUL, HÜKÜMETİN TEKLİFİNE AYNEN UYUYOR

Öte yandan memurların toplu sözleşme görüşmeleri 2012 sonra iki kez Hakem Kurulu'na gitti. Kurul, her iki dönemde de, hükümetin zam teklifini neredeyse aynen kabul etti. 2012'deki kararında, hükümetin ilk altı ay için yüzde 3,5 olan zam teklifi yüzde 4 olarak belirlenirken, 2013'te ise yüzde 3+3 aynen kabul edilmişti.

KURUL KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Başkanlığını Sayıştay Başkanı Metin Yener'in yaptığı kurul, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcısı İsa Atçeken, akademisyenler Prof. Dr. Fatih Uçan ve Prof. Dr. Fatih Yardımcıoğlu, Memur-Sen Genel Başkan yardımcıları Hüseyin Öztürk ve Soner Can Tufanoğlu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Türkeş Güney ve KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal'dan oluşuyor.


HÜKÜMET ENFLASYONUN ALTINDA ZAM TEKLİF ETTİ

Hükümet son teklifinde 2024 için toplam yüzde 25, 2025 için ise toplam yüzde 11 zam teklif etmişti. Ancak 2024 için toplam yüzde 70, 2025 için ise yüzde 40 zam isteyen Memur-Sen bu teklifi kabul etmemişti.
Merkez Bankası'nın 2023 için yüzde 33 enflasyon tahmininde bulunduğuna dikkat çeken sendikalar, hükümetin teklifinin bu oranın dahi 8 puan altında kaldığını belirtiyor. (EKONOMİ SERVİSİ)