Metropoll Araştırma şirketi, “Türkiye’nin Nabzı Ocak 2021: Ayın 5 Rakamı” Raporu'nu yayınladı.
Metropoll Araştırma'nın kurucusu ve yöneticisi Özer Sencar'ın Twitter hesabından paylaştığı detaylara göre, 24 Haziran 2018 seçiminde AK Parti'ye oy verenlerin yüzde 15,9'u Millet İttifakı'nı tercih ederken yüzde 1,4 iki ittifaka da yakın olmadığı fakat Millet İttifakı'nı tercih edeceğini söyledi.
Araştırmaya göre Millet İttifakı'na destek artıyor. “Hangi ittifaka daha yakınsınız? AK Parti ve MHP'nin yer aldığı Cumhur İttifakı mı? CHP ve İYİ Parti’nin yer aldığı Millet İttifakı mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 42,4’ü “Millet İttifakı'na daha yakınım” yanıtını verdi.
Yüzde 36,9’u Cumhur İttifakı'na yakın olduğunu belirtirken, yüzde 5,9 “İki ittifaka da yakın değilim ama Millet'i tercih ederim”, yüzde 2,7 “İki ittifaka da yakın değilim ama Cumhur'u tercih ederim” dedi.
Yüzde 12,2 ise “Fikrim yok/Cevap yok” seçeneğini tercih etti.
MHP seçmeninin yüzde 26,8'i “Millet İttifakı'na daha yakınım”, yüzde 6'sı “İki ittifaka da yakın değilim ama Millet'i tercih ederim” cevabını verdi.
HDP seçmeninin çoğunluğu Millet İttifakı'nı tercih ediyor
HDP seçmeninin çoğunluğu Millet İttifakı'nı tercih ettiğini belirtti. HDP seçimenin yüzde 67,5'i “Millet İttifakı'na daha yakınım”, yüzde 17,8'i “İki ittifaka da yakın değilim ama Millet'i tercih ederim”, yüzde 3,8'i “İki ittifaka da yakın değilim ama Cumhur'u tercih ederim” ve yüzde 0,6'sı “Cumhur İttifakı'na yakınım” dedi.
İYİ Parti seçmeni içinde kendisini Cumhur İttifakı'na yakın görenlerin oranı yüzde 14,4 oldu. Yüzde 3,7 de iki ittifaka da yakın olmadığını fakat Cumhur İttifakı'nı tercih edeceğini ifade etti.
Saadet Partisi'ne oy verenler arasında Millet İttifakı'nı tercih edenlerin yüzde 52,6 olurken, Cumhur İttifakı'nı tercih edenlerin oranı yüzde 33,3 şeklinde ölçüldü.
Refah düzeyi kötüleşti diyenlerin oranı yüzde 59,1
Araştırmaya göre, Türkiye'nin refah düzeyinin kötüleştiğini düşünenlerin oranı yüzde 60'a yaklaştı.
“Son bir yıl içerisinde sizin veya ailenizin geçim şartları/refah düzeyi nasıl değişti?” sorusuna yüzde 59,1 “Kötüleşti”, yüzde 13,8 “İyileşti” ve yüzde 26,3 “Değişmedi” yanıtını verdi. Yüzde 0,8 ise soruya yanıt vermedi.
AB ve ABD'ye öncelik verilmesi isteyenler çoğunlukta
Araştırmada, Türkiye'nin dış politikada Avrupa Birliği (AB) ve ABD'ye mi yoksa Rusya ve Çin'e mi öncelik vermesi de soruldu.
“AB ve Amerika'ya öncelik vermelidir” diyenler yüzde 40,9; “Rusya ve Çin'e öncelik vermelidir” diyenler yüzde 27,6 oldu. Yüzde 5,9 hiçbir tarafa öncelik verilmesini istemedi. Yüzde 3,9 ise hepsine de öncelik verilmesi istedi.
Yüzde 20,9 “Fikrim yok/Cevap yok” seçeneğini, yüzde 0,7 “Diğer” seçeneğini tercih etti.