İstanbul’daki nöbet sürüyor: Direniş mirasını Mazlum, Kemal ve Hayrilerden aldık İstanbul’daki nöbet sürüyor: Direniş mirasını Mazlum, Kemal ve Hayrilerden aldık

HEDEP Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, DİSK’e bağlı Genel iş Sendikası Hakkâri Şube üyelerinin Hakkari Belediye Başkan Yardımcısı Hamit Zibek tarafından ‘Belediyede örgütlenme faaliyeti yürütmesini cebir ve tehdit yoluyla engellediği, işçiyi bir sendikadan istifa ettirip, başka bir sendikaya üye olmaya zorladığı iddialarına ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın cevaplaması istemiyle 7 başlıkta soru önergesi sundu.
Bartın soru önergesinde şunları söyledi;

DİSK’e bağlı Genel iş Sendikası Hakkâri Şubesi’nin, Belediye Başkan Yardımcısı Hamit Zibek ve 3 belediye çalışanı hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduğu haberleri basına yansımıştır. Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda Başkan Yardımcısı Zibek hakkında ‘Belediyede örgütlenme faaliyeti yürütmesini cebir ve tehdit yoluyla engellediği, işçiyi bir sendikadan istifa ettirip, başka bir sendikaya üye olmaya zorladığı aktarılmıştır. Suç duyurusu dilekçesinde “Sendikamız Sendikalar Yasası uyarınca kurulmuş bir işçi kuruluşu olup, İşkolları Tüzüğünün 20 numaralı “genel işler” işkolunda faaliyette bulunmaktadır. Hakkâri Belediyesi Personel A.Ş işçileri anayasal hakları doğrultusunda müvekkil Sendikaya üyelik için iradelerini ortaya koymuşlardır. Yeni Toplu İş Sözleşmesi için yetki tespiti başvuru tarihi yaklaştığından, yetki tespiti için çoğunluğu elde etmek için örgütlenme çalışmalarımız devam etmekteyken, şüphelilerden Hakkari Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Hamit Zibek, Hakkari Belediyesi Özel Kalem Müdürü Ahmet Karaçallı, Mali İşler Müdürü Özgür Kanat; kamu görevlileri olmalarına rağmen; sendikamıza üye işçileri tek tek arayarak ve bizzat odalarına çağırarak müvekkil sendikadan istifa edip, Hizmet-İş Sendikasına üye olmalarını, aksi taktirde işten atılacakları yönünde tehdit etmişlerdir.” denilmiştir. Suç duyurusunda adı bulunan Kenan Beyter’in; Hak-Bel şirketinde çalıştığı, aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisi Gençlik Kolları Başkanı olduğu, yine Nedim Yaşar’ın Adalet ve Kalkınma Partisi İl Genel Meclisi üyesi olduğu söz konusu iddialar arasındadır. ‘Sendika Kurma Hakkı’ 51. Maddesi “Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz” ibaresi ile anayasal güvence altına alınan sendika üyeliği söz konusu kişiler tarafından işçilerin telefonla aranarak; işe kendileri aracılığıyla alındıklarını, müvekkil Sendikadan istifa edip Hizmet-İş Sendikasına üye olmamaları durumunda işten çıkaracakları yönünde tehdit edilerek Anayasal hak ihlal edilmiştir.

Bu bağlamda;
1. Hakkâri Belediyesi Başkan Yardımcısı Hamit Zibek ve 3 belediye çalışanının belediyede örgütlenme faaliyeti yürütülmesini cebir ve tehdit yoluyla engellediği, işçileri bir sendikadan istifa ettirip, başka bir sendikaya üye olmaya zorladığı iddiaları hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?
2. Söz konusu kişiler hakkında açılmış bir soruşturma/inceleme var mıdır/olacak mıdır?
3. 17 Ekim 2019’da Hakkâri Belediyesi’ne atanan kayyımdan sonra belediye çalışanı kaç kişi başka bir sendikada olmasına rağmen Hizmet-İş Sendikasına üye olmuş veya üye olmaya zorlanmıştır? Üyelik geçişi yapan kişilerin baskıya maruz kalıp kalmadığına dair bir çalışmanız olacak mıdır?
4. DİSK’e bağlı Genel iş Sendikası Hakkâri Şubesi’nin, Hakkâri Belediyesi Başkan Yardımcısı Hamit Zibek ve 3 belediye çalışanı hakkında Cumhuriyet Savcılığına bulunduğu suç duyurusundaki iddiaların araştırılmasına ilişkin Bakanlığınız tarafından müfettişler görevlendirilecek midir?
5. Hakkâri Belediyesi’nde çalışıp Hizmet-İş Sendikasına geçmediği için işine son verilenler var mıdır? Var ise sayısı kaçtır?
6. Kayyım atanan belediyelerde yönetimin, AKP il-ilçe yönetimlerinin, Hizmet-İş Sendikasının baskılarına maruz kalması nedeniyle Bakanlığınıza yapılan başvuru sayısı kaçtır?
7. Kayyım atanan belediyelerde KESK, DİSK üyelerine baskı yapıldığına, Hizmet-İş Sendikasına üye olmaları konusunda tehdit edildiklerine ilişkin son 7 yılda yapılan suç duyurusu sayısı kaçtır? Bakanlığınız tarafından kaçı hakkında işlem yapılmıştır?