Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Dağlıca köyünün altyapı sorunları dile getirildi

Bartın, soru önergesinde, Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca (Oremar) köyünün yaşadığı temel altyapı sorunlarını dile getirdi. Köydeki yolların sadece Dağlıca Taburu'nun önüne kadar asfaltlanmış olup diğer yedi mahalleye giden yolların ise asfaltlanmadığını belirtti. Bu durumun köy halkının yaşam kalitesini düşürdüğünü ve ulaşımı zorlaştırdığını vurguladı.

"Dağlıca köyünde sağlık ocağı bulunmamasından hastaların ilk tedavileri yapılamıyor"

Önergede, köyde su ihtiyacının karşılanamaması ve arazi sulama kanallarının yıllardır bakımsız bırakılması sebebiyle tarım faaliyetlerinin olumsuz etkilendiğini ve köydeki yaşam koşullarının zorlaştığı ifade edildi. Ayrıca, Dağlıca köyünde sağlık ocağı bulunmaması nedeniyle hastaların ilk tedavilerinin yapılamadığı ve sağlık hizmetlerinin eksikliğinin acil durumlarda büyük risk oluşturduğu belirtildi.

Köyde düzgün bir okul ve cami yok

Önergede, köyde çocukların eğitim görebileceği düzgün bir okul bulunmadığı ve var olan okulların harabe halde olduğu, köylülerin dini ibadetlerini gerçekleştirebilecekleri düzgün camilerin de olmadığı aktarıldı.

Yüksekova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne Kadir Çetin Atandı Yüksekova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne Kadir Çetin Atandı

Bartın, bakanlıklara şu soruları yöneltti:

  1. Dağlıca köyü ve mahallelerinde tarım arazilerinin sulanması için gerekli sulama kanalları yıllardır yapılmamıştır. Tarım arazilerinin verimliliğini artırmak ve köy halkının tarım faaliyetlerini sürdürebilmesi için sulama kanallarının yapımı konusunda Bakanlığınızın herhangi bir planı veya projesi var mıdır?
  2. Dağlıca Merkez Mahallesi ve diğer mahallelerde içme suyu şebekesi yetersizdir. Köy halkının temiz ve yeterli suya erişimini sağlamak amacıyla bakanlığınızın içme suyu şebekesinin güçlendirilmesi için bir çalışması bulunmakta mıdır?
  3. Dağlıca köyünde ilkbaharın gelmesiyle ekin yapmak için köylerine geri dönen yaklaşık 100 hane bulunmakta, ancak kısıtlı imkanlar nedeniyle tarım faaliyetleri zorlaşmaktadır. Bakanlığınız, köy halkının tarım faaliyetlerini sürdürebilmesi ve verimliliğini artırabilmesi için ne tür destekler sunmaktadır?
  4. Tarım ve sulama faaliyetleri için gerekli altyapı hizmetlerinin (yollar, sulama kanalları, elektrik) eksikliği köy halkının tarım faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir. Bakanlığınız, bu altyapı sorunlarının çözülmesi için diğer ilgili Bakanlıklarla iş birliği yaparak yürüttüğü projeler var mıdır?
  5. Köydeki tarım arazilerinin daha verimli kullanılabilmesi ve köy halkının gelir düzeyinin artırılması amacıyla Bakanlığınız tarafından sunulan hibe ve teşvikler nelerdir? Dağlıca köyü halkının bu desteklerden faydalanabilmesi için ne gibi adımlar atılmalıdır?
  6. Dağlıca köyü ve mahallelerindeki tarım arazilerinin verimliliğini artırmak amacıyla arazi ıslahı ve toprak analizi çalışmaları yapılmakta mıdır? Bakanlığınız, köy halkının bu tür bilimsel çalışmalardan faydalanabilmesi için ne tür projeler yürütmektedir?